keskiviikkona, toukokuuta 18, 2011

Marenkinen mansikka-raparperikakku



Tämä blogi on edelleen kaukana kaikista viehättävistä kakkublogeista, mutta nyt näyttää olevan meneillään joku kummallinen kakku-/leivontakausi.

Tämä kakkunen on oikeasti varmaan joku wanna be- Pavlova, mutta toteutus oli sen verran maalainen, että on herkät balleriinan kakut tästä kaukana. Pavlovathan olivat jossain vaiheessa suurta huutoa ruokablogeissa, en vaan ehtinyt trendiin mukaan, yllätys... Mutta kakun maalaismainen olemus ei haittaa, koska maku oli vallan kohdillaan! Ja jälleen kerran, tämähän oli myös gluteenitonta, jos sitä seikkaa arvostaa.

Laiskamatosena ostin marenkilevyt kaupasta. Voisihan ne tehdä itsekin, mutta aina ei vaan kykene. Ja varsinkin jos on kyseessä kananmunanvalkuaisten erottelu.

Marenkinen mansikka-raparperikakku

vähintään 2 pyöreää marenkilevyä (kolmannesta ei toki ole haittaa)
3 dl kuohukermaa
1,5 prk maitorahkaa (375g)
sokeria maun mukaan
vaniljajauhetta tai vaniljasokeria
raparperi-vaniljahilloa
500g tuoreita mansikoita

Krumeluuriksi: paahdettuja mantelilastuja, sitruunamelissan lehtiä, sokerihelmiä tms.

Vatkaa kerma. Sekoita rahkaan sokeri ja vanilja. Yhdistä rahkaan kermavaahto. Asettele reilun kokoiselle kakkuvadille marenkilevy. (Minulla oli liian pieni, hankaloitti kakun leikkaamista!) Sipaise päälle kunnon kerros kerma-rahkaseosta, raparperihilloa ja ohueksi viipaloituja mansikoita.

Lätkäise päälle toinen marenkilevy. Toista edellinen setti. Laita vielä kolmas levy, jos sattuu olemaan. Muuten asenna päällimmäiseki kunnon kerros kerma-rahkaseosta ja asettele päälle mansikoita jotenkin kovin taiteellisesti. Koristele mieluiseksi, jos vaan kaapistasi tai puutarhastasi sattuu löytymään komponentteja.

Nauti hyvät kahvit oikeista kahvikupeista (Mieluiten kukalliset!) ja leikkaa itsellesi aimo kimpale tätä pseudokepeää, ihanan höttöistä marenkiunelmaa!

Raparperihillon voi keittää vaikka Taikinataivaan ohjeella- Itse tekaisin hillon näppituntumalla ja tuunasin vielä vaniljalla. Raparperi on hapokasta, mutta sokerin määrää voi aina säätää oman maun mukaan!

Huom. kakku kannattaa koota vasta juuri ennen tarjoilua, ettei marengit ehdi lötristyä.


Raparperihillo:

Jos vaan ehdit niin keitä tämä jo edeltävänä päivänä!

500g raparperia
2½ dl hillosokeria
1 dl fariinisokeria
1/2 vaniljatanko

Laita kattilaan raparperit ja sokerit sekä halkaistu vaniljatanko (raaputa mukaan myös ne siemenet) ja keitä niitä n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin.

Edit. 21.5.2011 vaihdoin kuvaa, koska se oli jotenkin omituisen keltainen sävyltään. Omalla läppärillä alkuperäinen kuva näytti ihan tavalliselta, mutta Macillä ja työkoneella värit olivat hassut. Outoa...