maanantaina, toukokuuta 23, 2011

Palanen Pariisia, deuxième part


Ranska-rapo jatkuu vielä muutamalla tarinalla.

Pariisin retkellä ravintoloiden lisäksi kävimme myös ihanissa kaupoissa, kahviloissa ja totta kai myös torilla. Ihan kaikkialla en kehdannut kameraa alkaa kaivella, vaikka esimerkiksi Galeries Lafayetten ja Printemps-tavaratalojen herkkuosastot olivatkin todella upeita. Joitain kauppoja tuli luurailtua ihan vaan ikkunan takaa, kuten Pierre Hermétä ja Laduréeta. Ihan mielettömiä leivostaideteoksia. Ja ne macaronit!

Omalla tavallaan hauska oli myös "kotikatumme", vastapäätä ikkunaamme oli lihakauppa, jonka edustalla myytiin makkaroita ja juustoja, ilman mitään kylmätiskejä. Ja ihan joka päivä. Ei menisi läpi Suomessa, ehei.

Siellä ne juustot ja makkarat möllöttää.
Ja kauppa kävi, huolimatta puuttuvista kylmäkoneista ja suojamuoveista.Eric Kayser - Artisanal Boulanger

Aamiaiseksi vedettiin usein Eerikki Keisarin croissut. Hotelliaamiaiset Ranskassa ovat harvoin hintansa väärtejä. Enemmin kannatti raahautua vastapäiseen Pauliin brekkarille, jossa palvelu oli tosin jopa ranskalaisella mittapuulla todella hidasta.

Melkeinpä paras aamiaisvaihtoehto oli kuitenkin noutokahvi Paulista, croissut ja pain au chocolatit Eerikki-Keisarista, muutama hedelmä ja mansikka sekä luomumehu Carrefourista ja omatoimiaamiaiselle omaan hotellihuoneeseen. Ei muiden turismoasiakkaiden häsläämistä ja aamisenkin sai nauttia vaikka sängyssä pötkötellen. (Noh, ei siinä hotellihuoneessa juuri muita huonekaluja ollut!)

Tämä ei ollut Eerikki-Keisarin ikkuna, mutta hauskat vaniljakakut siinä oli myynnissä.
Yksinkertaisen nerokas tapa koristella kakku!Chocolatier Pause Détente

Pariisissa on ihan käsittämätön määrä suklaakauppoja. Ja on niitä muuten maaseudulla ja pikkukaupungeissakin. Mutta Pariisissa chocolatierien kirjo on ihan valtaisa. Ja kaikkihan on tietty ihan artisanal!

Kävelimme pitkin ja poikin, täysin päämäärättömästi 11:sta arrondissementin katuja (Bastille) ja osuimme tämän hurmaavan leivos / suklaakaupan ikkunen taakse. Oli ihan pakko mennä sisään!
Leivoksen valitseminen oli todella, todella vaikeaa. Nautiskelimme hillittömät suklaaleivarit pienessä kahvilakulmauksessa, paikallisten joukossa. Tämä ei ollut mikään turistirysä.

Mistä löytyy: 98 avenue Ledru Rollin (11e)


Iltapäivän suklaasetti ja café noir.


Näyteikkunan houkutuksia. Ei tästä niin vaan kävellä ohi!

Torielämää

Hotellimme sijaitsi kuudennessa arrondissementissä, joten yhtenä aamuna päätimme suunnata läheiselle torille, joka oli Le Marché Raspail. Olin jo etukäteen bongannut kätevän torilistan Chocolate&Zucchinista. Vaikka olimme liikkeellä suhteellisen myöhään eli puolen päivän maissa oli valikoima kadehdittava. Kypsiä tomaatteja, rapeita salaatteja, kauniita atisokkia, houkuttelevat juustovalikoimat. Jos oikein ymmärsin niin sunnuntaisin täällä on kaupan erityisesti luomutuotteita.

Mistä löytyy: Boulevard Raspail, rue du Cherche midin ja rue de Rennesin välissä.

Ihania vihanneksia! Nuokin artisokan latvat olivat aikamoisia mokkuloita.
Viimeistään täällä alkoi melkein harmittamaan, ettemme olleet huoneistohotellissa,
jossa olisi voinut kokata itse.