sunnuntaina, toukokuuta 15, 2011

Palanen Pariisia


Käväisimme kevätlomasella Ranskassa, Pariisissa ja lähiseuduilla. Aurinko ja ihanat ilmat hellivät, mikäpä siinä oli tepastella suurkaupungin katuja ja kujia, ihmetellä ihmisvilinää ja nauttia tunnelmasta, ruuasta, herkuista ja viineistä. Vaan eihän sitä viikossa ehdi syödä kaikkea, mitä haluaisi. Pariissa kun tarjontaa on niin yltäkylläisesti. Tässä kuitenkin muutama helmi matkan varrelta.

La Crèmerie

Päivisin tämä vanha maitokauppa (vai juustokauppa?) toimii viinimyymälänä ja jonkin sortin viinibaarina. Iltaisin tarjolla on komea valikoima viinejä, mitä ihanampia suolapaloja, leikkeleitä, pateita, juustoja. Pöytävaraus on ehdoton, koska istumapaikkoja on vain reilu 10. Kävimme varaamassa pöydän edeltävänä iltana. Menimme paikkaan ihan vaan pienelle iltapalalle ja palasimme hotelille mahat pinkeinä kinkusta, salamista, mozzarellasta, aladoobista ja rommibabasta. Huh.

Ilmeisesti minun piti matkustaa Ranskaan syödäkseni elämäni parasta Mozzarellaa. Kermaista, valuvaa, maukasta. Päällä loraus oliiviöljyä, rouhaisu pippuria, suolaa ja kyljessä muutama todella kypsä tomaatti. Tarjoilukulho oli pakko melkein nuolla.

Mistä löytyy: 9 rue des quatre vents (6e)


Pieni on kaunista!

Ma Bourgogne

Tämän ravintolasuosituksen bongasin jo ennen matkaa David Lebovitzin blogista. Perinteikäs Brasserie / bistro, upean Vosgesin aukion laidalla. Viereisissä pöydissä oli paljon paikallisia ja ihme kyllä mahduimme sekaan ilman pöytävarausta. Ruoka on konstailematonta perusranskaa ja palvelu tyypillistä. Mutta vatsat täyttyivät tartarilla ja possulla+linsseillä. Eihän se mitään, vaikka raastelautanen jäi saamatta ja pääruuan viinit... :)

Mistä löytyy: 19, place des Vosges (4e)


Herkullinen tartar oli maustettu sipulilla, kapriksilla ja dijonsinapilla.
Lisukkeen tarjottiin ranskanperunat.


Possu ja linssejä. Hyvin yksinkertaista mutta kuulemma herkullista.


Mariage Frères

Luin jossain vaiheessa talvella Helena Petäistön Tee teematka-kirjan ja päätin, että Mariagen veljesten teehuoneelle on päästävä, jos Pariisin suunnalla ollaan.

Näin tehtiin ja taisi olla elämäni kallein teepannullinen, jonka nautin, mutta ehdottomasti myös elämys. Jo pelkästään paikan tuoksu on huumaava. Miestarjoilijat olivat pukeutuneet valkoisiin asuihin, tunnelma oli hillityn charmikas ja hieman siirtomaahenkinen. Paikan teelista oli hillitön opus. Kyselimme rohkeasti suositusta tarjoilijaltamme. Teen seurana nautimme kakkuja ja macaron-sekä financier-leivoksia. Nekin oli maustettu teellä, tottahan toki.

Teen valmistus on muuten Mariage Frèresillä taidetta: jokaisen pannullisen valmistaa erityinen "teesommelier", joka hauduttaa ja maistaa teen ennen kuin se tarjoillaan asiakkaalle, valkoisista posliinikupeista, totta kai!

Mistä löytyy: 32 rue du Bourg-Tibourg (4e)




Les Crêpes à Gogo

Tämä letturavintola tarjoilee todella hyviä kreppejä, mutta siellä on myös todella ahdasta, Miespuolinen hädin tuskin mahtui pöytään pitkine jalkoineen...

Kreppilista on häkelyttävän laaja. Pöytäliinoina oli hauskasti palanen ruskeaa voimapaperia. Palanpainikkeeksi kannattaa nauttia ehdottomasti normandialaista omenasiideriä!

Minulla ei ollut mitään saumaa jälkkärikreppiin, sen verran oli tuhti satsi tuo suolainen versio. Mikälin ymmärsin oikein niin perinteisesti bretagnelaisissa krepeissä käytetään myös tattarijauhoja. Antoivat todella kivan makusäväyksen kreppeihin. Raaka kananmunan keltuainen näytti myös olevan elementti, joka ehdottomasti kuului kreppimeininkiin. Mielpuolinen onnistui toisella kreppireissulla keräämään nälkää sen verran paljon, että jaksoi vetäistä toisen krepin Nutellalla. Minä en kyennyt. Oli kuulemma hyvää sekin.

Mistä löytyy: 12 Rue Soufflot (5e)


Tämä ei ole mikään tartar-kreppi, vaan tuo punainen on tomaattikastiketta. Krepin sisällä kinkkua ja juustoa.