sunnuntaina, toukokuuta 08, 2011

Moniongelmaisten mangokakku


Meillä alkaa olla lähisuvussa pientä ruokarajoitetta vähän joka lähtöön: maidotonta, gluteenitonta, soijatonta, kalatonta, pähkinäallergiaa jne. Onneksi reipas siskoni jaksoi veivata ihanan raikkaan, mangoisen "juustokakun" äidille näin juhlapäivänä. Tästä kelpaa sitten muunnella makuja sesongin ja tarjonnan mukaan. Keksivalinnan mukaisesti tästä saa helposti myös kananmunattoman kakun.

Tässä siis ehdokas kevään ja kesän juhlapöytään, jonne tarvitaan aina joku ruokavaliokakku meille rajoittuneille.

Ja vaikka tämä onkin varsinainen kaikkea ton-kakku niin maku oli ihanan pehmeä, makea ja samalla raikas. Kuka sitä nyt mausta tinkisi?


Raikas mangokakku
(maidoton ja gluteeniton)

Pohja:
150g keksejä (Semper kolakeksit)
n. 50-60g sinistä Keiju-margariinia sulatettuna

Vuoraa noin 24-26 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit kaulimella tai blenderissä ja sekoita joukkoon sulatettu rasva. Painele vuuan pohjalle.

Jos tykkäät paksummasta keksipohjasta niin tuplaa keksien määrä ja lisää vähän rasvaa.

Kinuskikissalta
bongattu vinkki: Peitä sisäreunat reunakalvolla tai sivele niihin ruokaöljyä, jotta kakku irtoaa vuoasta siistimmin.

Täyte:
1 tlk (400g) Yosa naturellia sekoita mangoon + kuuma liivatesose
1 tlk (250 ml) Oatly kaura-vaniljakastiketta vaahdotettuna
6 liivatelehteä
3 dl mangososetta (sokeroimaton, esim. Bonne)
0,5-0,75 dl sokeria
vaniljaa (esim. jauhettu vanilja tai vaniljasokeri)

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota kaura-vaniljakastike. Kuumenna mangosose ja liuota siihen pehmenneet liivatteet.

Yhdistä liivate-mangoseos Yosa naturelliin ja mausta sokerilla makusi mukaan, n. 0,5 dl tai ripaus enemmän sekä vaniljalla. Yhdistä lopuksi Yosaan vaahdotettu kaura-vaniljakastike.
Kaada kakkupohjan päälle, peitä vuoka ja anna jähmettyä jääkaapissa.

Kiille:
1/2 sitruunan mehu
2 dl mangososetta
1 dl nestettä (hedelmämehua yms.)
4 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita halutessasi mangososeen joukkoon sokeria, sitruunamehua ja hedelmämehua. Kiehauta n. ½ dl seoksesta kattilassa ja sulata liivatelehdet siihen. Yhdistä lopun soseen kanssa. Kaada seos vuokaan täytteen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa. Koristele hedelmillä, yrteillä tai syötävillä kukilla, jos jaksat ja ehdit.