perjantaina, toukokuuta 06, 2011

Hittiainesta: Parsa-pekonipiiras


Raahuduin kotiin työmatkalta ja heti eteisessä nenääni leijui ihana tuoksu. Onni on leipova aviomies!

Resepti oli kuulemma pengottu Ruokahommista, jonne se puolestaan oli löytänyt tiensä Voisilmäpelistä. Tämä piiras on ihan selvää hittiainesta!

Pohjataikinaa ei meillä jaksettu tehdä itse, mainiota syntyi valmiilla ruisperunataikinalla. Jannan kommenttilootassa oli keskustelua, josko 1 paketti pekonia olisi tähän liikaa. Ei ole liikaa, meillä laitettiin vähemmän ja todettiin, että ennemmänkin olisi voinut olla. Jos vähennät pekonia niin saatat tarvita riapuksen suolaa täytteeseen.

Jos käyttää pyöreää piirasvuokaa niin parsoja kannattaa vähän pätkiä. On nimittäin hiukkasen paljon helpompaa sitten tuo piiraan leikkaaminen... Leikkaamisvaikeuksista huolimatta aikamoinen lohkare piirasta katosi rip-rap tahtiin.


Pekoni-parsapiiras

pohja:
100 g voita
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2-3 rkl kylmää vettä

täyte:
puntti (vihreää) parsaa
1 paketti pekonia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 munaa
150 g ranskankermaa
1 dl kuohukermaa
1 dl parmesania
loraus tuoretta sitruunamehua
1 tl timjamia
suolaa
mustapippuria myllystä
valkopippuria myllystä

Valmista ensin pohja: ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Sekoita jauhot ja suola. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja nypi se jauhojen joukkoon. Lisää sen jälkeen kylmää vettä sen verran, että voit muotoilla taikinasta jotakin palloa muistuttavaa. Älä lisää vettä yhtään enempää kuin taikinan saamiseksi kasaan on pakko. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle. Paista pohjaa 200 asteessa 10-15 minuuttia.

Leikkaa parsojen varresta pari senttiä pois, jos varsi on puumainen. Silppua sipuli ja valkosipuli. Leikkaa pekoni paloiksi, ja ruskista pannulla. Siirrä odottamaan, ja kuullota sipuli ja valkosipuli pekonirasvassa. Sekoita keskenään munat, ranskankerma, kerma, juustoraaste ja mausteet.

Ripottele pekoni ja sipuli esipaistetun pohjan päälle. Kaada päälle muna-kermaseos. Asettele lopuksi parsat päällimmäisiksi. Laita piiras takaisin 200-asteiseen uuniin n. 20-30 minuutiksi. Anna piiraan vetäytyä ja jäähtyä hyvin ennen tarjoilua.