maanantaina, huhtikuuta 04, 2011
Sunnuntaibrunssilla: Ranskalaiset voisarvet
Viikonloppu sisälsi synttärijuhlintaa sunnuntaibrunssin merkeissä. Mikä mainio tapa synttärikemuilla!
Notkuva brunssipöytä sisälsi muunmuassa näitä mielettömän herkullisia voisarvia. Ohje oli kuulemma bongattu Kotilieden keittokirjasta. Onneksi samaisia reseptejä löytyy nykyisin myös netistä. Uunituore, rapea croissant, brie ja kotitekoinen omenamarmeladi maitokahvin kera, voisin syödä näitä vaikka joka sunnuntai!
Vinkkinä vielä, että croissut voi leipoa valmiiksi ja pakastaa taikinavaiheessa, sarviksi muotoiltuina. Näin siis syntyy ikäänkuin kotitekoinen raakapakaste. Sarvet nostettiin sulamaan ja nousemaan noin reiluksi puoleksi tunniksi, voideltiin ja paistettiin sitten ihan normaalisti. Toimi! Pakastaminen kannattaa toki tehdä joko pellillä, josta siirtää jäätyneet sarvet sitten pussiin tai laakeassa laatikossa leivinpaperin päällä.
Croissants - Ranskalaiset voisarvet
16 kpl
2 dl kylmää maitoa
50 g hiivaa
1 muna
1 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
200 g voita
voiteluun:
1 kananmuna
Murenna hiiva kylmään maitoon. Lisää muna, suola ja jauhot. Anna kohota jääkaapissa puolisen tuntia.
Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Leikkaa huoneenlämpöinen rasva viipaleiksi ja aseta ne taikinalevyn keskelle. Käännä taikinalevyn reunat voipalojen päälle. Käännä pakettia 90 astetta ja kauli taas suorakaiteeksi. Toista sama 3 kertaa ja anna taikinan levähtää.
Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinapalat pyöreiksi levyiksi ja leikkaa ne taikinapyörällä kahdeksaan kolmion muotoiseen osaan. Kääri kolmiot sarviksi aloittaen kolmion kannasta.
Anna sarvien kohota kymmenisen minuuttia, voitele munalla ja paista 225-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Tarjoa heti.