lauantaina, huhtikuuta 02, 2011

Ihanaa italialaista: Saltimbocca alla romana


Jottei tämä bloggailu menisi ihan pelkäksi leipomiseksi ja jälkiruokailuksi niin tässä helppo ja nopea lauantai-illallinen.

Saltimboccan reseptejä lienee yhtä monta kuin kokkejakin. Tässä meillä käytetty versio.

Saltimbocca alla romana

ohueksi leikattua vasikan ulkofilettä (muutama siivu n. 125g / syöjä)
tuoreita salvian lehtiä
ilmakuivattua kinkkua
voita paistamiseen ja nokare kastikkeeseen
muutama desi kuivaa lasia valkoviiniä, sherryä tai marsalaa
suolaa ja pippuria myllystä

Levitä lihat leikkuulaudalle ja painele niitä sormilla vielä ohuemmiksi. Meillä oli ulkofileen ollessa slut-finito korvaavana vasikan sisäpaistia. Nuijin sitä hieman oikein lihanuijalla.

Suolaa ja pippuroi lihat ja painele jokaisen päälle muutama tuore salvian lehti. Salvian päälle asetellaan vielä siivu ilmakuivattua kinkkua. (Leikkaa tarvittaessa kinkut kahtia, jos ovat liian kookkaita paloja.) Kinkun voi kiinnittää lihaan cocktailtikulla, jos tuntuu siltä ettei se tahdo pysyä lihassa kiinni. Meillä on yleensä pysynyt ihan ilman tikkujakin.

Laita kuumalle pannulle nokare voita ja paista lihoja noin minuutti kummaltakin puolelta. Aloita paistaminen kinkkupuolelta! Nosta valmiit leikkeet lämmitettyyn tarjoiluastiaan (vaikkapa uunivuoka), kaada valkoviini pannuun ja anna kiehua, kunnes viini on haihtunut noin puoleen, lisää nokare voita ja kaada kastikkeeksi saltimboccien päälle.

Nämä voi toteuttaa ihan hyvin naudan lihasta, kalkkunasta, kanasta tai vaikka kalastakin. Ajoita lisukkeen valmistus niin, ettei saltimboccat joudu odottelemaan sitä. Nämä ovat vähän samaa sarjaa kuin pasta eli ruokailijat odottavat, eivät boccat.

Kesäkurpitsaa, pinaattia ja pinjansiemeniä

1 iso sipuli
1/2 solo valkosipuli
1 pienehkä keskikokoinen kesäkurpitsa
kourallinen pinjansiemeniä
n. 100g tuoreita pinaatin lehtiä
oliiviöljyä
valkoviiniä
1 dl ranskankermaa
0,5 dl paksua turkkilaista jogurttia
suolaa ja pippuria myllystä

Kuori ja silppua sipulit. Kuullota niitä pannulla oliiviöljyssä tovi. Pilko Kesäkurpitsa ja huuhtele pinaatin lehdet. Lisää ensin panuun kesäkurpitsa ja pinjansiemente, anna paistua hetki. Nakkaa mukaan pinaatit.
Anna paistua taas hetki ja lorauta sen jälkeen mukaan valkoviiniä. Anna porista tovi viinin kanssa. Lisää lopuksi ranskankerma ja jogurtti. Kuumenna varovasti ja anna hautua hetki. Tarkista maku, suolaa ja pippuroi makusi mukaan.

Ja jos haluat lukea Saltimboccan taustasta, niin kurkistapa Prinsessakeittiöön!

Pakko myöntää, että aika hassun näköinen ruoka. Mutta ei kannata antaa ulkonäön hämätä. Maku vie kielen mennessään!