keskiviikkona, maaliskuuta 30, 2011

Vaniljainen Crème Brûlée


Viikonloppuna rohkaistuin kokeilemaan klassikkojälkiruokaa, paahtokermavanukasta. Tutummin siis crème brûlée.

Jälkiruuathan ei ole mun vahvinta alaa ja jälleen kerran se tuli todistetuksi. En saanut massaa millään hyytymään uunissa. No, ei liene ihme, kun keltuaisen sijaan nakkasin massaan koko kananmunan.

Olin kyllä lukenut reseptin juu, mutta luetun ymmärtämisessä ja toteuttamisessa meni jotakin pieleen... No, maistuihan tuo uunissa paahdettu vaniljakeittokin, rapealla sokerikuorella toki. Kuvassahan nämä näyttävät ihan oikeanlaisilta, mutta kuva ei kerro ihan koko totuutta.

Hyytymisaikaan vaikuttaa varmaan myös tuo vuuan koko. Mulla oli aika korkeat eli liekö vaikuttanut. Nämä oli uunissa kuitenkin sellaisen 60 minuuttia.

Aion ottaa tästä reseptistä revanssin, ehdottomasti. Alunperin Antti Vahteran kynästä.

Crème Brûlée
6:lle

Ainekset:
2,5 dl kuohukermaa
0,5 dl maitoa
1 vaniljatanko
0,75 dl sokeria 3 munankeltuaista
fariini- ja kidesokeria koristeluun

Valmistusohje:
Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisus veitsen hamarapuolella sokerin ja keltuaisten joukkoon. Vatkaa sokeri ja keltuaiset kovaksi vaahdoksi. Lämmitä kerma, maito ja vaniljatanko kiehumispisteeseen. Kaada kermamaito keltuaisvaahtoon ja sekoita hyvin, jotta vanilja ei jää kulhon pohjalle. Jäähdytä seos kylmäksi. Jaa seos annosvuokiin, jotka ovat pakkauksessa. Kypsennä vanukkaita 50-60 minuuttia 95 asteisessa uunissa. Anna jäähtyä hyvin. Juuri ennen tarjoilua ripottele pinnalle hieman fariini-kidesokerisekoitusta. Paahda pinta rapeaksi oheisella käsikaasupullolla. Tarjoa lisukkeena tuoreita hedelmiä tai raikasta sorbettia.