maanantaina, tammikuuta 10, 2011

Mausteista ja makeaa: haudutetut päärynät


Ruokatorstain Joulu-kirjasta nappasin vielä yhden talvisen reseptin matkaan. Viikonloppuna syötiin ja nautiskeltiin loppiaisen tunnelmissa ja päädyin kokeilemaan mausteliemessä hauduteltuja päärynöitä. Jälkkärit ei edelleenkään ole minulle mikään helppo nakki eli tässäkin yritin pelata varman päälle. Ja pienistä reseptimuunnoksista huolimatta näistä tuli ihan mielettömän hyviä. Omat viritelmäni suluissa. Mausteitahan voi kukin laittaa ihan oman makunsa mukaan!

Mausteiset haudutetut päärynät

4 pientä tai 2 isoa päärynää

Liemi:
1 1/2 dl vaahterasiirappia (1dl hunajaa)
2 dl valkoviiniä
1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori (kuivattuja kuoria löytyi vähän ja lisäksi sitruunamehua...)
2 kanelitankoa
3 neilikkaa
1/2 vaniljatanko
1 tähtianis
1/2 dl sokeria (1dl fariinisokeria)

Mittaa liemen ainekset kattilaan. Keitä 15–20 minuuttia, eli kunnes liemi hieman sakenee. Kuori sillä välin päärynät. (Jos päärynät ovat isoja, puolita ne.) Ja kannattaa ottaa iso tai ainakin laakepohjainen kattila, jonne päärynät mahtuvat mukavasti.

Laita päärynät liemeen. Kypsennä poreillen, kunnes haarukka menee hedelmistä helposti läpi, eli 30–45 minuuttia. Aseta tarjolle lämpiminä mausteliemen ja kunnollisen vaniljajäätelön kanssa.

Note: Tein muuten edellisenä iltana suurin piirtein valmiiksi ja vain lämmitin seuraavana päivänä. En uskaltanut säilyttää liemessä, koska päärynät vaikuttivat jo niin kypsiltä. Ehkä olisi kannattanut jättää ne keittovaiheessa hieman kovemmiksi ja tarjoiluvaiheessa lämmittää ne sitten vaan ihan huolella loppuun.


Jälkkärin kavaljeeri oli Beringerin satakieli vm. 1993
Yritin suoristaa tätä fotoa kuvankäsittelyssä, harjoituksen tarvetta vielä havaittavissa...