sunnuntaina, tammikuuta 09, 2011

Mausteinen kukkakaalikeitto


Joskus taisin mainita, että arkisyöminen on turhan usein yhtä kiirettä, väsymystä, pakastevihannesta ja jauhelihaa. Eikä niistä jaksa blogata, jauhelihasta kyllä joskus.

Poikkeus vahvistaa säännön eli tässä on ruoka, jonka voi toteuttaa pakastevihanneksista eikä tee edes pahaa. Näppärästi vähähiilarinen ja kermakaan ei ole ihan välttistä. Meillä ei nimittäin ollut jääkaapissa minkään sortin kermaa, joten lorautin sekaan tilkan maitoa. Eikä sekään olisi ollut varmaan ihan välttämätöntä. Mutta herkumpaahan tästä tulee kermatilkalla, sitä ei käy kieltäminen!

Ja jos ei sitä kermaakaan lisää niin kannattaa lisätä jotain proteiinia, vaikka, raejuustoa, sitä kuuluisaa jauhelihaa paistettuna tai vaikka rouhittua savukinkkua. Mitä nyt kukin sitten haluaa.

Meillä kokeiltiin samalla kokkailukerralla Parmesan-keksejä, joka on tuossa lautasen laidalla. Niiden respetin laitan vähän myöhemmin!

Alkuperäinen resepti Voisilmäpelistä.

Mausteinen kukkakaalikeitto
2-3 annosta

1-2 rkl voita
500 g kukkakaalia
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1-2 tl tuoretta raastettua inkivääriä
½ tl juustokuminaa
½ tl kurkumaa
2 kardemummankotaa (tai ripaus jauhettua)
ripaus kanelia
chiliä maun mukaan
rouhittua mustapippuria
6-7 dl vettä
1 laadukas kana/kasvisliemikuutio
(1 dl kermaa)

Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli sekä kukkakaali. Sulata kattilassa voi ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja mausteet ja kuullota korkeintaan puoli minuuttia. Lisää sen jälkeen kukkakaali, vesi ja liemikuutio. Anna kiehua hiljalleen n. 20-30 minuuttia, kunnes kukkakaali on sopivan pehmeää soseutettavaksi. Huom. pakastevihanneksilla keittoaika on lyhyempi.

Poista tarvittaessa kardemummankodat ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimella aivan sileäksi. Kuumenna uudestaan ja lisää kerma.