sunnuntaina, tammikuuta 30, 2011

Kaalilaatikko - niin hyvää!



Kaalilaatikko on sarjassamme niitä ruokia, jotka kuuluvat mummini bravuureihin. Omat satunnaiset yritelmäni ovat jääneet yleensä aika valjuiksi. Ja pakko myöntää, olin kaalikammoinen (kypsennetyn kaalin suhteen) aika pitkään teinistä varhaisnuoruuteen.

Mutta nykyisin, ah voisiko herkumpaa olla kuin kaali! On siis vain puuttunut the kaalilaatikkoresepti. Ja nyt se on sitten löytynyt! Melkeinpä vahingossa.

Perjantain kauppareissun jäljiltä jääkaapissa majaili heräteostoksena paketillinen karitsan jauhelihaa. Siitä piti kehitellä jotain, joten ei muuta kuin nettiin suhailemaan. Ja sieltä se sitten pompsahti silmille, kaalilaatikko. Universumin paras kaalilaatikko on alunperin Kulinaarimurulan tuotantoa.

Mulla ei ole tähän niin yhtään mitään lisäämistä. Ihan mahtavaa. Harmi vaan, ettei jääkapissamme majaillut puolukkasurvosta. Ainoastaan sitä kaipasin.

Tämä menee meillä myös lohturuokaa-kategoriaan tai viikonloppuherkkuihin. Ja kun tämän tekee sunnuntaina niin saa maanantaille lounasevään, jota työkaverit kadehtivat.

Kulinaarimurulan paras kaalilaatikko

4 dl vettä
2 dl spelttihelmiä
1 rkl härkäfondia
500 g kaalia
keskikokoisen sipulin
voita
300 g karitsan jauhelihaa
suolaa
valkopippuria
2 dl kermaa
muutaman lorauksen siirappia (tai hunajaa ja ripsaus fariinisokeria)

Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi.

Kiehauta vesi ja lisää siihen fondi sekä spelttihelmet. Anna kiehua kunnes neste on imeytynyt helmiin, tähän menee noin 20 minuuttia.

Leikkaa kaali ja sipuli ohuiksi suikaleiksi. Freesaa kaali-sipulisilppua hetki voissa paistinpannulla, mausta ripauksella suolaa ja siirrä seos uuninkestävään vuokaan.

Paista jauheliha voissa samalla pannulla, jossa kypsensit kaalit ja sipulit. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada jauheliha ja spelttihelmet kaali-sipuliseoksen joukkoon. Sekoita pontevasti ja liruttele vuokaan kerma sekä siirappi.

Paista kaalilaatikkoa uunissa noin tunnin ajan. Sitten saa syödä, mutta varo ettet polta suutasi.