keskiviikkona, joulukuuta 29, 2010

Pienet joulumuistiaiset: Mocca Cotta


Joulureseptien muistiinkirjaaminen ennakkoon jäi minun osaltani lähinnä hyväksi ideaksi. Sen verran tiukalle veti valmistelujen aikataulujen kanssa, että bloggaamisesta ei sitten tullut oikein mitään. Eipä siihen maailma kaadu ja parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Jouluaaton illallisen setviminen siis jatkukoon ja nurinkurisesti taidankin mennä suoraan jälkiruokapöydän antimien pariin. Meillä siis illasti aattona 15 aikuista ja yksi semi-taapero, joten juhlijoita riitti ja ruokalajeja myös. Jouluaaton illallinen huipentui notkuvaan jälkiruokapöytään: Mocca cottat, kriikuna-marenkitartaletit, lusikkaleivät ja joulupiparkakut, käsintehdyt suklaatryffelit Petris chocolate Roomista ja ystäviltä, juustoina luomu Comté ja Sain Agur- sinihomejuusto kera viikunahillon. Eräille vielä spesiaalina muutama joulutorttu...

Lähikuvassa ihanat suklaapallerot!

Juomapuoli hoitui Mokkamestareiden luomu joulukahvilla sekä avec-juomina ranskalaista Concorde XO brandya ja ihastuttavaa Ramos Pinto 20yrs Tawny-portviiniä.

Jälkiruokaherkkuja Joulun 2010 malliin


Ja sitten reseptiä jakoon eli ensimmäisenä Glorian ruoka&viinin tuoreimmasta numerosta mocca cottat. Seuraavalla kerralla saatan korvata osan maitosuklaasta vähän tummemmalla versiolla. Koska tykkään vähän tuhdimmasta suklaan mausta.

Mocca Cotta
6:lle

4 dl kuohukermaa
1 rkl espressopikakahvijauhetta (korvasin espressolla)
3 liivatelehteä
100g laadukasta maitosuklaata (esim. Varlhona Jivara)
1 rkl vaahterasiirappia (meillä ruokosokerisiirappia)

Lisäksi:
25g rouhittua tummaa- tai maitosuklaata

Mittaa kerma ja kahvi (tai se pikakahvijauhe) paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna seos lähes kiehuvaksi. Pane liivatteet runsaaseen kylmän veteen likoamaan 5 minuutiksi.

Rouhi suklaa ja siirrä se teräskulhoon. Kaada kuuma kerma-kahviseos suklaan päälle ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota ne kuumaan kerma-suklaaseokseen. Mauste seos vaahterasiirapilla.

Jaa mocca cotta kuuteen pieneen lasiin tai jälkiruokakulhoon. Pieni vinkki: kannusta on huomattavasti helpompi kaataa kuin kulhosta. Ja kannattaa kaataa muuten siivilän läpi, näin voit olla varma, että cottasta tulee taatusti sametin pehmeää! Peitä astiat ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään 2 tunniksi. Koristele valmiit jälkiruoat rouhitulla suklaalla.