tiistaina, joulukuuta 21, 2010

Muutama resepti ennakkoon: Naudansavupaisti-mousse


Ajattelin laittaa tänne muutaman reseptin jo ennen joulua, koska eihän näistä ole muille iloa joulunpyhien jälkeen.

Ekaksi bongaus HS Ruokatorstain joulu-kirjasta, naudansavupaisti-mousse. Tämä sopii kala-allergisen alkuruokavalikoimaan ihan loistavasti ja voisin hyvin kuvitella herkuttelevani tällä myös blinien kera.

Saas nähdä, kuinka suuren satsin tätä joutuu tekemään, sen verran lukuisa on rakkaiden ihmisten joukko jouluaaton illallisella täällä Kirkkonummella!

Kuvaa ei tietty vielä ole, mutta olkoon nuo kanervat nyt tuossa ilahduttamassa.

Naudansavupaisti-mousse

100 g savustettua naudanpaistia
1 dl kermaa
1 tlk smetanaa
pala purjoa
1 rkl kapriksia
1-2 tl sitruunamehua
mustapippuria
ripaus sokeria

Tarjoiluun:
salaattisikurin lehtiä
pala ruisleipää
1 tl öljyä
1 valkosipulin kynsi
retiisejä

Hienonna naudanpaisti monitoimikoneessa.Pese purjo huolellisesti, hienonna se ja kaprikset.

Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon smetana. Lisää vaahtoon naudanpaisti sekä purjo- ja kaprissilppu. Mausta sitruunamehulla, mustapippurilla ja sokerilla. Tarkista maku. Jäähdytä jääkaapissa.

Kuumenna öljy pannussa. Kuori ja viipaloi valkosipuli ja laita se öljyyn. Paista leipä rapeaksi öljyssä. Aseta salaattisikurin lehtien päälle moussea ja raasta pinnalle ruisleipää. Koristele retiisillä.

Edit 29.12.2010: Näistä tuli todella hyviä! Aattona tarjoilin nämä Väinämöisen palttoonnappien päältä, kun en saanut endiivin lehtiä ja toimivat ihan erinomaisen hyvin näinkin. Paistettu leipäraaste jätettiin pois, mutta se ei menoa haitannut. Ihana suolapala alkuruokapöytään ja miksei cocktailpalaksikin. Toimii myös taatusti blinien kanssa, jos alkaa mädit ja muut välillä tylsimään.

Jos haluaa pehmeämmän rakenteen, voinee kerman jättää pehmeäksi vaahdoksi. Silloin voi tosin olla vaikeampaa tehdä moussesta taiteellisia knöllejä. mutta ainahan tämän voi tarjota myös kauniista lasimaljasta.