torstaina, heinäkuuta 08, 2010

Ämpärpotut


Kokkailu on jäänyt vähän tämän ihanan helteen jalkoihin... Mansikoita ja salaattia, paljon muuta ei ole huvittanut syödä. Seuraava postaus käsitteleekin puutarhurointia!

Oikullinen kevät ja perunamaan paikan vaihdoksen myötä meillä istutettiin perunat suhteellisen myöhään. Oman maan uutta perunaa saa siis vielä odotella tovin jos toisenkin, varsinkin kun lehtien kasvu on ollut possunvoiman suosiollisella avustuksella melkoista. Tuleekohan sieltä perunaa lainkaan...

Juhannuksen kruunasivat kuitenkin oman maan eikun omien ämpäreiden uudet potut. Päädyin siis kokeilemaan ensimmäistä kertaa ämpäripottuja. Internetin ihmeellisestä maailmasta etsiskelin toimintaohjeita ja jotain hajanaista löytyikin.

Toimin jotakuinkin näin:

Etsin useamman isohkon vadin ja ämpärin. Iskä porasi pyttyjen pohjiin reiän tai pari. Ekaksi pyttyyn kannattaa laittaa jotain salaojitinta, etteivät potaatit joudu uiskentelemaan. Salaojituksen päälle vähän multaa ja siihen sitten ekat potun siemenet, itäneitä pottuja siis. Tein tämän testikiekkani ihan jääkaapin perukoille unohtuneilla luomupotuilla, jotka olivat alkaneet iloisesti itää. Pottujen päälle vähän multaa ja sitten taas muutama siemenperuna. Tämän jälkeen reilumpi kerros multaa päälle, mutta ei ihan täyteen. Kastelin pöntöt ja laitoin ne kasvihuoneeseen Vappuna.

Muutaman viikon päästä ne alkoivat nousta pinnalle ja siitähän se sitten lähti. Koitin huolehtia pottupyttyjeni sopivasta kosteudesta ja aika hyvin se menikin. Jossain vaiheessa "multasin" potut eli lisäsi multaa pyttyyn. Pidin pyttyjä aika pitkään kasvihuoneessa lämpötilan maksimoimikseksi, mutta noin viikkoa ennen jussia ne eivät enää millään mahtuneet olemaan ansarissa. Tässä vaiheessa perunassa oli jo nuput ja muutamia kukkiakin!


Juhannuksen perunannostotalkoissa saatiin ihan mukava saalis. Viidestä ämpäristä saatiin seitsemän hengen juhannuspotut. Ehkä viikko vielä lisää kasvuaikaa niin olisivat olleet ihan himpun verran isompia.

Että ensi keväänä taatusti uudelleen, ehkä jo vähän aikaisemminkin niin saa kunnon juhannuspotut. Ehkä kasvatuksen voisi aloittaa sisätiloissa jo huhtikuun puolella?

Kuvista kiitos siskolle!



P.S. Samaa oli kokeiltu myös muuten täällä!