keskiviikkona, huhtikuuta 21, 2010

Lämpimäisiä iltateelle: tomaatti-oliivivuokaleipä


Miepuolisesta on kehkeytynyt uuden keittiön ja erityisesti uuden uunin myötä varsinainen kotileipuri. Viikonloppuna hän pyöräytti tuoreimman Glorian R & V:n ohjeella ranskalaisa tomaatti-oliivileipää iltateen seuraksi. Tämä oli aika pikainen taikina eli koostumus oli enemmänkin muffinimainen ja todella mehevä. Siitä varmaan juontuu myös tuo lehdessä käytetty nimikin, kakku. Helppoa ja aika nopeaakin, jos pitää nyhjäistä jotain vierastarjottavaa melkein tyhjästä ja tiukalla aikataululla.

Meidän leipävuoka on aika iso ja leveä. Korkeampi ja ehkä vähän sievempi leipä olisi tullut kapoisammalla vuolla, niin kuin vaikkapa Voisilmäpelissä.

Ranskalainen tomaatti-oliivikakku
(1 leipä)

4 kananmunaa
2 dl maustamatonta jogurttia
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl kuivattua basilikaa
3/4 tl mustapippuria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
100g emmentaljuustoa
3/4 tl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl (täytettyjä) oliiveja
1 rkl tomaattien öljyä

Lisäksi:
1/2 rkl pehmeää voita vuuan voiteluun
2 rkl pinjansiemeniä

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele leipävuoka pehmeällä voilla. Tai jos halukat tarjoata leivän paperikääreessä, vuoraa vuoka leivinpaperilla. Leikkaa leivinpaperista vuoan pohjan ja seinämät peittävä pala. Leikkaa viillot paperin kulmiin, jotta se asettuu siististi vuokaan. Asettele paperi vuokaan ja leikkaa reunojen yli jäävä osa pois.

Riko kananmunien rakenne kulhossa. Lisää jogurtti ja mausteet ja sekoita tasaiseksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan. Kuutioi juusto pieniksi kuutioiksi ja leikkaa tomaatit reiluksi paloiksi. Oliivitkin voi leikellä puoliksi halutessaan. Sekoita juusto, tomaatit, oliivit ja öljy taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Ripottele pinjansiemenet pinnalle. Paista leipää uunin keskitasossa noin 1 tunti. Anna leivän jäähtyä vuoassaan hetki ennen kumoamista. Leipä on parhaimillaan paistopäivänä. Yli jääneen leivän voi säilyttää jääkaapissa. Paahda tai lämmitä leipä ennen tarjoamista.

Vinks. Leivän sattumia voi vaihdella, Gloriassa ehdotetaan esimerkiksi vuohenjuustoa tai homejuustoa. Kinkku ja paistettu kesäkurpitsakin kuulostivat kerrassaan mainiolta.