maanantaina, huhtikuuta 26, 2010

Kevätherkkuja: Parsaa ja Béarnaise-kastike


En sanoisi, että kastikkeet olisivat mitenkään bravuurejani, mutta jotenkin niiden kanssa on aina selvitty. Pakkohan sitä on yrittää, kun kaupan pussikastikkeet ei maistu. Ja kevät ilman parsaa ja Béarnaisea ei ole mistään kotosin. Respetivinkkiä löytyi tällä kertaa Maikkarin kotisivuilta. Ei mikään painonvartijan ihanneiltapala, mutta todella herkullista! Kiitokset vielä torstai-illan ihanille vieraille.

Béarnaise-kastike

½ dl valkoviinietikkaa
1 ½ dl valkoviiniä
2 salottisipulia
5 valkopippuria
rakuunan oksia
6 keltuaista
300 g voita
½ sitruuna
tuoretta rakuunaa

Laita etikka, viini, pippuri, kuutioitu sipuli ja rakuunan oksat kattilaan. Keitä kasaan, kunnes jäljellä on puolet.

Siivilöi mausteliemi puhtaaseen teräskulhoon tai kattilaan. Erottele kattilaan keltuaiset ja sulata voi toisessa kasarissa. Vatkaa keltuais-viiniSeosta vesihauteessa kunnes se on kuohkeaa ja paksua. Huomaat kyllä, kun seoksen rakenne alkaa muuttua kypsyessään. Tässä vaiheessa kannattaa olla tarkkana, ettei seos kypsy jopa liikaa. Ota pois lämmöltä ja kaada huoneenlämpöinen sula voi joukkoon ohuena nauhana, pikkuhiljaa. Vatkaa samalla voimakkaasti. Maista, tarkista suola ja lisää tarvittaessa. Mausta silputuilla yrteillä (perinteisesti rakuuna, timsku ja persiljakin toki käy) ja sitruunanmehulla. Tarjoile välittömästi parsan kanssa. Sopii loistavasti myös grillatulle entrecôtelle!

* Itse käytin voin kirkastettuna eli sulatin sen hitaasti ja käytin vain pinnalle nousseen kirkkaan osan. Pohjalle jääneelle heraosalle en oikein osannut tehdä mitään. Osaisiko joku vinkata, mihin sen voisi käyttää?

Vinksu Pastanjauhajien kommenttilootasta: Jos kastike alkaa juoksettua, lisää joukkoon ruokalusikallinen kylmää vettä ja vatkaa voimakkaasti. Pitäisi kuulemma pelastaa tilanne. :) Tai sitten se perinteinen kananmunan keltuainen-kikka. Sitäkin on joskus jouduttu koittamaan.