tiistaina, tammikuuta 06, 2009

Pienet joulumuistiaiset: Kylmäsavustettua lohta, tuoretta mangoa ja tervasiirappia


Joululoma alkaa olla lopuillaan, vaikka meillä se on viimeisen viikon ajan ollut lähinnä sairaslomaa. Ollaan Miespuolisen kanssa kuuliasesti niistetty ja yskitty yhdessä. Ei sitten tarvitse töissä ollessa sairastella!

Loppiaisen kunniaksi pieni muistiainen vielä vanhempien joulupöydässä nautitusta herkusta: Kylmäsavustettua lohta, tuoretta mangoa ja tervasiirappia. Tämä alkupala sai ehdottomasti eniten kiinnostusta ja kehuja, onhan se hieman erilainen kuin joulupöydän perinteiset kalat. Ja aivan varmasti sopii alkupalaksi koska vain, välttämätttä ei tarvita joulupöytää. Helppo herkku, kunhan löytää laadukasta savukalaa ja kypsän mangon. Se kypsä mango voikin olla suurempi haaste...

Reseptin alkuperästä ei ole sen enempiä tietoja, kuin että isäni oli maistellut tätä makuyhdistelmää eräällä lennolla. Selkeästi jossain muualla kuin turistiluokan lennolla... Samantyyppistä komboa on hehkutettu myös täällä. Tervasiirappia saa ostaa ainakin Stockan Herkusta ja Sillä Sipuleiden vinkistä myös Helsingin Wanhasta kauppahalista.


Kylmäsavustettua lohta, mangoa ja tervasiirappia

Kylmäsavustettua lohta muutama viipale / ruokailija
Tuoretta mangoa kuutioituna tai viipaloituna
tervasirapppia
tilliä koristeeksi

Pyydä isää kylmäsavustamaan lohta tai kay hankintaretkellä hallissa. Muista ostaa mango muutama päivä etukäteen, jotta saat sen varmasti kypsäksi. Asettele kala ja mangot kauniisti lautasille. Liruttele tervasiirappia taiteellisestt päälle ja korista halutessasi tillitöyhdöllä. Tarjoile samppanjan tai kuohuviinin saattelemana.

Kuvassa mukana vähän muutakin jouluhöttöä, ei kannata antaa häiritä... :)

sunnuntaina, tammikuuta 04, 2009

Tapasherkku: Meloni-chorizo-artisokkasalaatti


Uuden Vuoden Vastaanottajaisten tapasherkuista ei tullut sen kummemmin kuvia mutta tässä yksi resepti höystettynä chorizon kuvalla. Vaikka kuvassa ei salaatti niin liittyyhän se aiheeseen ihan selvästi. :)

Ohje on Maittavat Tapakset-kirjasta, josta löytyy reilu 250 sivua erilaisia tapas-ohjeita. Luulisi siis löytyvän jokaiselle jotakin mieluisaa! Kirja on jaettu näppärästi omiin lukuihinsa pääraaka-aineittain, joten ohjeita on helppo etsiä.

Meloni-chorizo-artisokkasalaatti

12 kpl veteen säilöttyjä latva-artisokkia, saisi olla aika napakoita
(voi toki käyttää niitä öljyynkin säilöttyjä)
1 pieni cantaloupemeloni
200g kuorittua chorizomakkaraa
tuoreita rakuunan tai silopersiljan lehtiä koristeluun

Kastike:

3 rkl laadukasta oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1 tl sinappia
1 rkl silputtua tuoretta rakuunaa
suolaa ja pippuria myllystä

Alkuperäsiohjeessa oli käytetty pieniä tuoreita artisokkia, mutta näin talvisessa suomessa se on melko toivotonta hommaa. Artisokat kypsennettiin paistamalla pannulla oliiviöljyssä. Jos siis haluat, niin kieräytä säilötyt artisokat pannun kautta ja saat niihin kaunista ruskeaa pintaa. Laita artisokat isoon astiaan ja anna jäähtyä paistamisen jälkeen.

Halkaise meloni ja kuutioi se sopiviksi suupaloiksi tai tee siitä pieniä pallukoita palloraudalla. Leikkaa chorizo sopiviksi suupaloiksi ja lisää molemmat raaka-aineet jäähtyneiden artisokkien joukkoon.

Tee kastike: Laita kaikki aineet kulhoon ja vatkaa. Kaada kastike juuri ennen tarjoilua valmiiden salaattiainesten päälle ja sekoita. Koristele salaatti rakuunan- tai persiljan oksilla.

Kirja vinkkaa, että chorizon voi korvata halutessaan vaikka serranokinkulla.

perjantaina, tammikuuta 02, 2009

Mojovat Mojot


Hyvää alkanutta vuotta 2009!

Uuden vuoden vastaanottajaiset eivät meillä oikein sujuneet suunnitelmien mukaan. Miespuolinen taintui flunssaan ja niinpä minä matkasin vastaanoottajaisiin issekseni. Iltaa vietettiin tapaksia napsien, papu-peliä pelaten ja pommeja possautellen.(Hyvin hillitysti tosin!) Kiitokset isäntäväelle J+J+P!

Tein illaksi muutaman kastikkeen, onneksi tarjoilut eivät rajoittuneet vain näihin... :) Molemmat soosit olivat maistuvia ja nämä kannattaa ehdottomasti tehdä hyvissä ajoin kaappiin maustumaan. Sohvin versio oli väriltään keltaisempi ja rakenteeltaan rustiikkisempi ja paksumpi. Polkkiksen kasti puolestaan sievän vaaleanpunertava ja rakenteeltaan vähän ohuempi. Näitä kannattaa ehdottomasti tehdä kaupan dippien sijaan. Aitoja makuja, taatusti! Puhumattakaan tulevan kesän grillikaudesta, nämä kastikkeet sopivat grillatun lihan höysteeksi ihan varmasti.

Ohjeet on apinoitu suoraan Keittiksestä ja Polkkapossulasta. Seurasin (Kerrankin!) ohjeita visusti. Joulupukki toi kauniit uudet tabletit/servetit, niistä kiitos tontuille :)!

Keltainen Mojo-kastike Sohvin tapan

1 keltainen paprika (pestynä ja pilkottuna)
2-3 viipaletta edellisen päivän vaaleaa leipää (ilman kuoria)
3 valkosipulinkynttä pieneksi lohkottuna
½ chili (poista siemenet) silputtuna
½ sitruunan mehu
2tl valkoviinietikkaa
1tl paprikajauhetta
0,5dl rypsiöljyä (oliiviöljykin käy)
ripaus suolaa ja sokeria
rouhittua mustapippuria

Mittaa tehosekoittimeen paprika, leipä, valkosipuli, chili, sitruuna, etikka ja paprikajauhe. Soseuta tasaiseksi ja lisää lopuksi öljy ohuena nauhana. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla. Tarkista maku. Voit antaa kastikkeen tekeytyä seuraavaan päivään asti.

Mojo-kastike Polkkapossun tapaan

1 tomaatti
3 valkosipulinkynttä kuorittuna
1 rkl valkoviinietikkaa
1/3 sitruunan mehu
ripaus chiliä
ripaus mustapippuria
1 tl korianteria
1–1½ rkl sokeria
1½ dl oliiviöljyä

Tee tomaattiin ristiviilto ja kasta se muutamaksi sekunniksi kiehuvaan veteen. Poista kuoret ja kanta. Laita tehosekoittimeen valkosipulien, valkoviinietikan, sitruunamehun, chilin, korianterin ja sokerin kanssa. Aja tasaiseksi. Lisää oliiviöljy ohuena nauhana tehosekoittimen käydessä. Kastike ei kaipaa välttämättä suolaa, jos dippailtavat tuotteet ovat suolaisia. Soosin voi kaataa dippihässäkän päälle tai tarjoilla se erillisestä kiposta.