tiistaina, tammikuuta 06, 2009

Pienet joulumuistiaiset: Kylmäsavustettua lohta, tuoretta mangoa ja tervasiirappia


Joululoma alkaa olla lopuillaan, vaikka meillä se on viimeisen viikon ajan ollut lähinnä sairaslomaa. Ollaan Miespuolisen kanssa kuuliasesti niistetty ja yskitty yhdessä. Ei sitten tarvitse töissä ollessa sairastella!

Loppiaisen kunniaksi pieni muistiainen vielä vanhempien joulupöydässä nautitusta herkusta: Kylmäsavustettua lohta, tuoretta mangoa ja tervasiirappia. Tämä alkupala sai ehdottomasti eniten kiinnostusta ja kehuja, onhan se hieman erilainen kuin joulupöydän perinteiset kalat. Ja aivan varmasti sopii alkupalaksi koska vain, välttämätttä ei tarvita joulupöytää. Helppo herkku, kunhan löytää laadukasta savukalaa ja kypsän mangon. Se kypsä mango voikin olla suurempi haaste...

Reseptin alkuperästä ei ole sen enempiä tietoja, kuin että isäni oli maistellut tätä makuyhdistelmää eräällä lennolla. Selkeästi jossain muualla kuin turistiluokan lennolla... Samantyyppistä komboa on hehkutettu myös täällä. Tervasiirappia saa ostaa ainakin Stockan Herkusta ja Sillä Sipuleiden vinkistä myös Helsingin Wanhasta kauppahalista.


Kylmäsavustettua lohta, mangoa ja tervasiirappia

Kylmäsavustettua lohta muutama viipale / ruokailija
Tuoretta mangoa kuutioituna tai viipaloituna
tervasirapppia
tilliä koristeeksi

Pyydä isää kylmäsavustamaan lohta tai kay hankintaretkellä hallissa. Muista ostaa mango muutama päivä etukäteen, jotta saat sen varmasti kypsäksi. Asettele kala ja mangot kauniisti lautasille. Liruttele tervasiirappia taiteellisestt päälle ja korista halutessasi tillitöyhdöllä. Tarjoile samppanjan tai kuohuviinin saattelemana.

Kuvassa mukana vähän muutakin jouluhöttöä, ei kannata antaa häiritä... :)