tiistaina, marraskuuta 17, 2009

Pieniä vaikeuksia ja timjaminen kinkku-kantarellipiiras

Maanantaina taisin olla sitä mieltä, etten vähään aikaan leivo mitään tai ainakaan paista mitään uunissa. Noh, tämä hyvä päätös piti ainakin päivän. Tänään bongasin jääkaapissa siellä jo aivan turhan pitkään kellineen kinkkupaketin. Eikä se ollutkaan mikään turha kinkku vaan ehta Kivikylän palvikinkku. Tässä kinkussa ei muuten ole mitään turhia E-aineita eikä varsinkaan aromivahvenetta. Siitä onkin tullut uusi palvikinkkusuosikkini! On aivan käsittämätöntä, mitä kaikkea ylimääräistä ja E-aineita lihaleikkeleisiin tungetaankaan. Kuluttajan on vaikea löytää aitoja tuotteita! (Jep, yöpöydältä löytyy Petos lautasella sekä Oikean ruuan puolesta-opukset. Niistä joskus toiste.)

No, kinkusta päätin tehdä piirasta. Mukaan nakattiin pakastimesta löytyneitä tämän syksyn kanttarelleja ja roimasti tuoretta timjamia. Pohjaksi laiska emäntä haki kaupasta ruis-perunataikinan, joka on myös yllättävän maukasta. Ja, siinä se päivän E-koodivaje tulikin sitten täytettyä... Hyvä, että keuhkosinkin noista kinkkujen E-koodeista. :)

Bloggailun uudelleen käynnistys ei ole kuvaamisen suhteen sujunut ihan kivutta. Kaivoin esille kameran ja jopa jalustan. Miespuolinen tuotti vähän lisävaloa. Naps ja räps. Muistikortti kamerasta koneelle. Ei mitään. Ei sitten niin yhtään ainutta kuvaa. Omituista menoa, joten no photos. Sorry.


Timjamilla höystetty kinkku-kantarellipiiras


1 valmis ruis-perunataikina
1 iso sipuli siivutettuna
1 pieni pussukka pakastettuja kanttarelleja (myös suppikset käy!)
reilu 100g palvikinkkua
2 dl kahvikermaa tai ruokakermaa
2 kananmunaa
1 dl voimakasta juustoa raastettuna
tuoretta timjamia
mustapippuria

Kuullota sipulisiivuja öljyssä pannulla. Nakkaa mukaan sulatetut, pienityt sienet. Paistele hetki. Taputtele sillä välin taikina piirasvuokaan. Kuutioi kinkku ja nakkaa mukaan pannulle, sekoita ainekset huolella. Sekoita kerma ja kananmunat sekä juustoraaste. Riivi reilusti timjaminlehtiä ja mausta seos niillä ja reilulla rouhaisulla mustapippuria. Jos haluat varmistaa suolan niin lisää, jos pidät vähempisuolaisesta niin pidättäydy lisäyksistä.

Kaada sieni-sipuli-kinkkuseos pannulta piiraspohjalle ja levittele. Lisää perään kerma-munaseos. Tasoittele tarvittaessa. Paista 225 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hieman väriä. Anna jäähtyä haaleaksi ja nautiskele sitten raikkaan salaatin ja teekupposen seurassa iltapalaksi.