sunnuntaina, marraskuuta 15, 2009

Perinteet kunniaan: Lihakeitto


Paljon on vettä ehtinyt virtaamaan Vantaan joessa edellisen postauksen jälkeen. Ja paljon on ehtinyt tapahtumaankin, niin iloista kuin surullistakin. Yhtä kaikki kokkaaminen on ollut jotakuinkin minimaalista, mitään mullistavaa en vaan ole saanut aikaan. Ainakaan omasta mielestäni. :)

Mutta toisaalta, ne parhaat asiat onkin usein niitä yksinkertaisimpia. Niinpä onkin hyvä jatkaa blogittelua perinteisellä lihakeitolla. Pakko tunnustaa, etten ole itse tehnyt sitä varmaan koskaan. Muiden tekemänä on kyllä maistunut. Mutta nyt Miespuolinen otti ja teki keiton piristämään flunssaisen vaimonsa oloa. Kultaista!

Miespuolinen keitteli sopan RuokaPirkan ja Ruokatorstain avustuksella. Jopa nuhainen nenäni haistoi keittiöstä leijuvat mielettömät tuoksut! Jos vaan jaksaa ja viitsii niin tähän kannattaa hankkia hyvää luullista lihaa. Ah, mitä aromeja.

Kuvauksellinen puoli unohtui eilen soppaa syödessä. Ja tänään kylmä keitto ei ollut järin kuvauksellinen. Huominen annos taas menee töissä. Joten kuvana kesäinen tunnelmapala oman maan porkkanoista ja sipulista.

Lihakeitto
8-10 annosta

Ensimmäinen vaihe:

noin 500 g luutonta tai
noin 1 kg luullista keittolihaa (naudan etuselkää, rintaa, lapaa tai kylkeä)
1,5 l vettä
10 kpl kokonaisia maustepippureita
5 kokonaista musta- tai valkopippuria
2 laakerinlehteä
1 rkl suolaa
1 sipuli
(persiljanvarsia)


Toinen vaihe:
50 g mukulaselleriä
100 g lanttua
2-3 porkkanaa
100 g palsternakkaa
100 g purjoa
4-6 perunaa
(silputtua persiljaa)

1. Pyyhkäise kostutetulla talouspaperipalasella luullisen lihan pinta, jotta mahdolliset luunsirut poistuvat.

2. Laita liha tai lihapalat kattilaan (tarpeeksi suuri!) ja mittaa kylmä vesi päälle. Kuumenna kiehuvaksi. Kuori pinnalle noussut vaahto pois reikäkauhalla tai lusikalla.

3. Pienennä lämpö ja lisää mausteet ja persiljan varret) sekä halkaistu tai viipaloitu sipuli.

4. Keitä lihoja hiljaisella lämmöllä vähintää puolitoista tuntia, jopa 2-3 tuntiakin saattaa mennä. Liha on kypsää, kun haarukka uppoaa siihen helposti tai maistettaessa liha ei ole sitkeää.

5. Ota liemestä pois persiljanvarret ja sipulinpuolikkaat. Jos liha on isona palana, nosta sekin pois puhdistamista ja paloittelua varten. Siivilöi liemi tarvittaessa.

Toinen vaihe:

1. Kuori ja kuutioi selleri, lanttu, porkkanat ja palsternakka. Keitä niitä lihan keittoliemessä noin kymmennisen minuuttia.

2. Pese ja kuori perunat. Leikkaa ne lohkoiksi. Halkaise purjo ja huuhtele se hyvin. Leikkaa viipaleiksi ja lisää keittoon kypsymään vähän perunalohkojen jälkeen. Keitä keittoa perunoiden lisäämisen jälkeen vielä noin 15 minuuttia. Tarkista, että juurekset ja perunat ovat kypsiä.

3. Poista lihoista luut ja kalvot. Paloittele liha lusikoitaviksi palasiksi ja lisää keittoon. Tarkista keiton maku ja kuumenna kiehuvaksi. Ripottele pinnalle persiljasilppua juuri ennen tarjoilua. Tarjoa ruisleivän ja voin kanssa!