sunnuntaina, huhtikuuta 19, 2009

Kevään vihreä keitto


Vaikka ulkona onkin suhteellisen kolea kevätsää niin tämä keitto virittelee hempeään kevättunnelmaan. Ihanan vihreä ja samettisen pehemeä alkukeitto syntyi avocadosta. Meillä kun ei herneitä harrasteta sattuineista syistä niin piti keksiä vihreää jostain muusta. Tätä voisi tehdä cocktail-kutsuille hauskasti myös shottilaseihin, meille tarjoiltiin ihan perinteisesti tassilta. Toimii taattuvarmasti hienosti myös helteisen kesäpäivän lounaskeittona. Reseptiä katsastin Liemikeittiön lisäksi myös täältä:

Kuva ei tee oikeutta keiton kauniille värille, mutta kaikkea ei nyt tällä kertaa voinut saada...


Kylmä avocadokeitto
8 annosta

4 kypsää avocadoa
puolikkaan sitruunan mehu
2 dl kuohukermaa
2 dl kahvikermaa
1,2 l kylmää kana- tai kasvislientä
1 tl (yrtti)suolaa
0,5tl sambal oelek-chilitahnaa (varovaisesti)
mustapippuria myllystä
n. 3 rkl kuivaa sherryä
nippu tuoretta ruohosipulia

Kuori avocadot ja puserra siivilän läpi soseeksitai tai käytä monitoimikonetta tai tehosekoitinta. Surauta joukkoon välittömästi sitruunanmehu, kerma ja kasvis- tai kanaliemi. Mausta yrttisuolalla, pippurilla, chilillä (varovaisesti, voi sitten lisätä) ja sherryllä. Jäähdytä keitto hyvin, ainakin puoli tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. Hienonna ruohosipuli ja koristele keitto sillä tai ripauksella cayennepipuria. Tarjoa alkukeittona kesähelteellä tai pääruokana tuoreen leivän kera.