sunnuntaina, syyskuuta 28, 2008

Syystalkoiden omenapiirakka


Päivityspimennosta takaisin toimintaan! Lähiviikot ovat kuluneet aikamoisessa kiiressä ja pitkälti ulkoruokinnassa. Eilen kuitenkin suuntasimme maaseudun rauhaan ja meitä hemmoteltiin sienestyksen ja puutarhatöiden lomassa syksyn viimeisillä pihakahveilla ja ihanalla omenapiirakalla. Ohje on alunperin Finfoodista, äitini sai sen mukaan naapurin emännältä, kuten myös tölkillisen piimää. Ihania naapureita meillä!

Tämähän on melkein terveellinen piirakka, pohjaa voi modata erilaisilla jauhoilla ja hiutaleilla. Öljyhän on kasvirasvaa, sitä tarvitaan aina. Kotimaiset omanat ovat parhaimmillaan, niistä kannattaa nauttia juuri nyt! Ja tämä syntyy niin nopeasti!

Syystalkoiden omenapiirakka
pellillinen

Pohja:
5 dl piimää
5 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
2 1/2 dl sokeria (kannattaa laittaa puolet tummaa sokeria, esim. inkkaria antaa ihanaa makua!)
1 1/2 dl öljyä tai sulatettua voita

Päälle:
noin 600 g omenoita
2 tl kanelia
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
(1 dl rouhittuja pähkinöitä tai manteleita)

Sekoita kuivat aineet ja sokeri keskenään. Lisää piimä ja öljy tai voisula ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannuun ja tasoita.
Viipaloi pestyt omenat kuorineen ja levitä viipaleet taikinan päälle. Sekoita kaneli, sokeri, vaniljasokeri (ja pähkinärouhe) keskenään ja ripottele omenoiden pinnalle. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Tarjoa lämpimänä vaniljakastikkeen, vaniljajäätelön tai vaniljaisen kermavaahdon kanssa.