torstaina, syyskuuta 11, 2008

Pizza Bianco - Kalpea pizzaNahkani siloittamiseksi yritän viettää tomaatitonta kautta, ankeaa. Mieli teki kuitenkin pizzaa, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen ja työn alle italialaista Pizza Biancoa eli lättyä senza tomaattisoosi. Korvasin ihanan punatuotteen sipulilla maustetulla ruokafraichella ja menettelihän sekin. Kotitekoinen pähkinätön pestokin olisi varmasti ollut tomaattikastikkeen korvikkeena mukava viritys. Pizza Bianco on oikeastaan ihan oma lajinsa, sitä ei kannata verrata tomaattiseen versioon. Molemmissa on puolensa!

Kuvassa pizza odottelee uuniin pääsyä. Pizzan päällä näkyvät tomaatin palat ovat muuten Miepuolisen pizzan puolikkaasta. En siis yrittänyt huijata itseäni...

Parasta tällä kertaa tässä pizzassa oli pohja. Useimmiten syömme pizzan jonkun toisen tekemänä, joten kotitekoista pohjaa tulee toteutettua harvakseltaan. Luotimme tällä kertaa Jamie Oliveriin ohjeineen, jonka pizzapohjarespetiä on kehuttu kovasti . Resepti on lainattu Oliivialta Puolen voikilon keittiöstä. Noudatimme sitä kiltisti aina kaulitsemisen kohdalle. Totta, tästä olisi todella saanut 3 lättyä eli kahden pizzan versiona pohjasta tuli ainakin minun kaulitsemistaidoillani himpun verran liian paksu. Muuten taikina oli todella helppo ja miellyttävä käsitellä. Jopa kaulitseminen oli yllättävän leppoisaa, taikina ei tarrannut pöytään kiinni.

Jamien mahtava pizzapohja

2 dl puolikarkeaa vehnäjauhoa
3 dl durumvehnäjauhoa
suolaa
2 dl kädenlämpöistä vettä
2 tl sokeria
n. 5 g kuivahiivaa

Laita jauhot ja suola kulhoon (tai, jos olet rohkea tai tositaituri, pöydälle), tee keskelle isohko kuoppa. Sekoita veteen sokeri ja kuivahiiva, anna liueta hetken. Kaada vesi-hiivaseos kuoppaan, sekoita keskeltä reunoille päin haarukalla kunnes taikina alkaa muodostua. Muotoile taikina käsin palloksi. Älä säikähdä jos nestettä tuntuu olleen vähänlaisesti, taikinan ei tarvitse tässä kohden olla löysää. Nosta pallo työlaudalle ja vaivaa n. 7 minuuttia (jos teet isomman määrän, vaivaa pidemmän aikaa), kunnes taikina on sileää ja kimmoisaa. Ripottele päälle jauhoja, peitä kelmulla ja anna levätä n. 15-20 min.

Kun taikina on hiukan kohonnut, jaa se osiin (tästä määrästä tulee kolme keskikokoista pizzaa) ja kauli n. 5mm paksuiksi pizzapohjiksi. Repäise alumiinifoliosta uuniritilälle sopivan kokoinen pala kutakin pohjaa kohden ja öljyä sekä jauhota. Nosta pohjat folionpaloille, täytä suosikeillasi. Paista pizzaa alumiinifolion päällä uuniritilällä 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes reunat saavat hiukan väriä. Nautiskele mehevän punaviinin tai raikkaan oluen kera.