maanantaina, heinäkuuta 14, 2008

Linnunsiemeniä sämpylöissä


Viime viikon leivontapäivän satoa olivat nämä rohean rouheiset sämpylät. Leipomusten väri on taattua kaasu-uuni tasoa, Maku kuitenkin kohdallaan. Siemenet rouskuivat mukavasti hampaissa.

Roheat sämpylät

1 pussi kuivahiivaa
1/2 litraa nestettä (maitoa tai vettä)
3 rkl hunajaa
2 tl suolaa
3 dl grahamjauhoja
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl leseitä
1/2 dl pellavansiemenrouhetta
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl oliiviöljyä

pinnalle: hunajavettä, auringonkukan- ja seesaminsiemeniä

Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Sekoita reippasti kädenlämpöiseen (+42 astetta) nesteeseen hunaja ja suola. Vispilöi taikinanesteeseen ensin se osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää loput jauhot, siemenet ja lopuksi oliiviöljy. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Taikina saa mieluummin olla vähän löysää kuin kovin tinttaa, tulee pehmeämpiä sämpylöitä. Anna kohota liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 40 minuuttia tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo taikina tangoksi ja jaa paloiksi. Leivo palat sämpylöiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

Voitele sämpylät hunajavedellä ja ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä tai seesaminsiemeniä. Paista +225 asteessa uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia.