keskiviikkona, heinäkuuta 09, 2008

Etniset meinigit (Lihapullatagine)


Ryhdyin tähän Pastanjauhajien lihpullatagineen vähän ex-tempore ja siitä syystä kaikkia raaka-aineita ei kotoa tähän hätään löytynyt mutta tein pieni korvauksia ihan omavaltaisesti. Ihanan sitruunaista, tosin pyöristin makuja hieman hunajalla, chilikin poltteli aika mukavasti. Suhteellisen pitkästä ainesosaluettelosta huolimatta helppotekoinen ja simppeli ruoka, joka valmistuikin melko nopeasti. Miespuolinen kommentoi, että oli mukavasti erilaisen makuista. Meillä taidetaan tehdä jauhelihasta useimmiten hyvin klassista kotiruokaa...

Taginepannua ei tästä taloudesta vielä löydy (krooninen keittiötarvikkeiden ostokielto, huoh.), mutta virkaa toimitti erinomaisesti lasikannella varustettu korkealaitainen paistinpannu. Ja yhtä hyvin olisi varmaan valmistunut ihan valurautapadassakin.

Sitruunalla höystetty lihapullatagine

400-500 g hienoksi jauhettua lampaanlihaa (tai nautaa)
3 isoa sipulia raastettuna tai pieneksi pilkottuna
pieni nippu silopersiljaa
2 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua juustokuminaa
ripaus cayennenpippuria (tai tabascoa)
2 valkoispulin kynttä hienonnettuna
3 rkl voita
25 g tuoretta inkivääriä kuorittuna ja hienonnettuna
1 hienoksi silputtu tulinen chilipaprika ilman siemeniä
hyppysellinen sahramirihmoja
(pieni nippu tuoretta korianteria hienoksi silputtuna)
1 sitruunan mehu
3 dl vettä
hunajaa
1 sitruuna neljään osaan lohkottuna
suolaa ja jauhettua mustapippuria

Aloita lihapullista. Nuiji jauhelihaa kulhossa kädelläsi nostamalla liha kulhosta ja paiskaamalla se takaisin kulhon pohjalle (tämä skipattiin). Sekoita lihaan puolet sipulisilpusta ja valkosipulista, hienonnettua persiljaa, kaneli, juustokumina ja cayennenpippuri. Mausta suolalla ja pippurilla ja vaivaa seosta käsin pari minuuttia. Muovaa seoksesta pieniä lihapullia.

Sulata voi kannellisessa paksupohjaisessa paistinpannussa ja lisää loput sipulista ja valkosipulista, inkivääri (meillä oli tällä kertaa jauhetta pussista, reilu 1 tl), chilipaprika ja sahrami (eipä löytynyt tätätkään maustekaapista, väriä voi korvata pienellä hitusella kurkumaa). Paista seosta jatkuvasti sekoitellen, kunnes sipuli alkaa saada väriä. Lisää (korianteri) ja sitruunamehu ja sekoita. Kaada vesi pannulle, mausta seos suolalla ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää lihapullat nesteeseen, vähennä lämpöä ja peitä pannu kannella. Keitä lihapullia hiljalleen n. 20 minuuttia käännellen niitä välillä.

Poista kansi, asettele sitruunalohkot lihapullien ympärille ja keitä vielä ilman kantta 10 minuuttia, niin että neste kiehuu hiukan kokoon. Tarkista maku ja pehmennä tarvittaessa hinajalla. Tarjoa kuumana suoraan pannusta. Tarjoile couscousin ja rapean leivän kera, jolla herkullinen neste kerätään lautaselta.



Jälkkäriksi tempaistiin teeman mukaisesti arabialaiset/turkkilaiset/pohjois-afrikkalaiset kardemummakaffet. Pannu oli juurikin hommaa varten hankittu, mutta ilmeisesti kahvijauhoa meni liikaa ja sokeria liian vähän. Sokeria on pakko olla aika paljon, on muuten aika timakkaa tavaraa. En oikein ole varma siitäkään, suoritinko prosedyyrin oikein. Asiansa tunteva taho siellä Vantaalla voisi kenties laittaa kommenttilooraan vielä kirjallisen ohjeistuksen? :)