keskiviikkona, kesäkuuta 04, 2008

Vaikeasti lausuttavissa: Salsa Chimichurri


Viime viikonlopun grillipartyihin halusin tehdä kastiketta, jota en ole vielä ehtinyt kokeilemaan. Niitähän on iso liuta, mutta uusimmassa SK Gourmetissa oli resepti argentiinalaiselle chimichurrille. Lehti unohtui maalle, mutta netistä löytyi useita ohjeita, joista yhdistelin tällaisen.

Raholan syötävistä sanoista löytyy erilaisia mielenkiintoisia selityksiä kastikkeen nimen alkuperälle. Oliko se sitten väännös lauseesta give me the curry vai irlantilaisen James "Jimmy" Mc Curryn 1800-luvulla kehittelemä kastike kansanomaisemmin äännettynä, mene ja tiedä. Yhtä kaikki se on hyvin suosittua grillatun lihan kastikkeena ja marinadina, argentiinalaisten vastine ketsupille. Eikä ihme, maistui erinomaisesti suomalaisellekin.

Salsa Chimichurri

1 dl vettä
1/2 dl oliiviöljyä
1 dl valkoviinietikkaa
1/2 dl silputtua sipulia
1/2 solo valkosipulia silputtuna
1/4 dl persiljaa silputtuna
1/4 keltaista paprikaa pieneksi kuutioituna
1/2 punainen chili
reilusti mustapippuria
maun mukaan suolaa
2 tl kuivattua oreganoa
2 laakerin lehteä

Yhdistele aineet kulhossa, pullossa tai kannussa ja sekoita huolella. Maistele ja makustele, säädä makua (chilillä tulisuutta, etikalla hapokkuutta, yrtteillä makua jne.) oman mieltymyksesi mukaan. Tälle kastikkeelle on jälleen kerran miljoona erilaista reseptiä ja ne ovat kaikki niitä oikeita. Yhteistä kaikille on runsas yrttien käyttäminen, valkosipuli ja etikka sekä öljy. Tee kastike mielellään maustumaan jääkaappiin jo edellisenä iltana. Poista laakerinlehdet ennen tarjoamista.

Vinkvink: Jos kastiketta sattuu jäämään ylitse, saat siitä oivan soosin perunasalaattiin. Ei muuta kuin uudet perunat kiehumaan, pilko vähän kurkkua ja vaikkapa fetajuustoa ja punasipulia. Keitetyt perunat joukkoon ja chimichurri niskaan. Maukasta, eikä jää tähteitä roikkumaan jääkaappiin.