lauantaina, kesäkuuta 07, 2008

Lähi-idän makuja: Zataarilla maustetut jauhelihavartaat


Perjantain perusjauhelihasetti muuntui astetta eksoottisemmaksi Zataar-mausteseoksella. Ohje löytyi uusimmasta Glorian Ruoka ja Viini-lehdestä. Zataar (tai za'atar, satar tai zahatar) on Lähi-idästä kotoisin oleva mausteseos, jota wikipedian mukaan voi käyttää vaikka mihin! Lähi-idän ruokafiiliksiä kannattaa käydä haistelemassa lisää Muutakin kuin kuskus-blogissa, josta löytyy varsinainen reseptien aarrearkku.

Jauhelihavartaiden kaveriksi viriteltiin yhden sortin Tabbouleh ja kastikkeeksi kepeää jogurttia.

Zataarilla maustetut jauhelihavartaat
(noin 16 kpl)

400g naudan paistijauhelihaa
rypsiöljyä
tuoretta minttua

Zataar-mausteseos:
2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
2 tl kuivattua oreganoa
1 tl jeeraa
1 tl kuivattua minttua
1 tl paprikajauhetta
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 tl suolaa
n. 2 tl mustapippuria myllystä

Liota puisia varrastikkuja vedessä noin puoli tuntia. Tee Zataar maustetseos sekoittamalla kaikki mausteseoksen aineet keskenään. Sekoita mausteseos jauhelihan joukkoon. Muotoile massasta öljytyillä käsillä pieniä pötkäjä varrastikkujen ympärille. Grillaa kuumalla hiilloksella noin 6-8 minuuttia. Kääntele vartaita grillamisen aikana. Ripottele vartaill tuoretta hienonnettua minttua juuri ennen tarjoilua.

Meillä ei ollut kuivattua minttua, korvautui mausteseokseen tuoreella, eipä haitannut menoa. Kerrostalo-olosuhteissa nämä tehtiin uunissa ilman tikkuja, grilliaromista haaveillen.