tiistaina, kesäkuuta 24, 2008

Mainio moussaka


Juhannuksen ylijäämämunakoiso siivitti kokeilemaan tätä Puolenkilon keittiön moussakareseptiä. Moussaka taitaa olla niitä ruokia, jotka ovat aiheuttaneet joillekin kouluruokatraumoja... Tällä reseptillä niistä pääsee eroon takuuvarmasti!

Samoilla linjoilla mentiin Oliivian kanssa, enpä minäkään jaksanut alkaa valkokastiketta väsäämään. Ja hyvinhän tämä meni näinkin, tuli varsinainen atkins-versio, kun en muistanut nakata kaapissa lymyileviä perunoita sekaan. Oli aivan pakko maistaa moussakaa ihan pienesti jo nyt illalla, tämähän on siis herkullinen lounas huomiselle. Ja oli niin hyvää!

Tuli muuten mieleen, että miten ihmeessä vuokaruoasta saa edes jotenkin fiksun oloisia kuvia? Meillä tuppaavat aina näyttämään ihmeellisiltä muhjukasoilta. Vinkkejä otetaan kiitollisuudella vastaan!

Oliivian moussaka
n. 4-5 annosta

2-3 munakoisoa (n. 600 g)
2 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi puristettuna
suolaa

1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa (lampaan, jos satut löytämään)
2-3 rkl tomaattipyrettä
1 tlk tomaattimurskaa
1 tl rosmariinia
2 tl paprikajauhetta
mustapippuria
liraus hunajaa
worcestershirekastiketta
suolaa
hiukan vettä

1 kananmuna
2 dl ruokajugurttia
2 dl juustoraastetta (esim. parmesan)

Huuhtele munakoisot, leikkaa ne viipaleiksi. Pitkittäin leikatut viipaleet ovat hauskan näköisiä, mutta ehkä hieman hankalia annostella. Pyöreät viipaleet ovat vähän taviksia, mutta helppoja käsitellä. Itketä viipaleet halutessasi. Purista valkosipulinkynsi öljytilkkaan. Levitä munakoisoviipaleet pellille, sivele valkosipuliöljyllä ja pehmennä 200-asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia.

Kuori ja hienonna sipulit, kuullota pannulla öljytilkassa hetken aikaa. Lisää jauheliha, ruskista. Lisää tomaattipyree ja paseerattu tomaatti sekä tilkka vettä. Mausta mielesi mukaan. Anna hautua kunnes munakoisoviipaleet on paistettu ja jäähtyneet hiukan, ainakin 20 minuuttia. (Minä en muuten paljoa jäähdytellyt, otin viipaleet uunista ja kasasin paistoksen.)

Voitele tai öljyä laakea uunivuoka, lado kerroksittain munakoisoa ja jauhelihakastiketta, niin että alin ja ylin kerros on munakoisoa. Vatkaa muna ja jugurtti sekaisin, lisää raastettu juusto ja sekoita joukkoon. Kaada seos moussakan päälle. Kypsennä 200 -asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia. Anna vielä vetäytyä hetken ennen tarjoilua.