sunnuntaina, kesäkuuta 15, 2008

Fiinimpi tomaatti-valkoviinikastike


Uusin Glorian ruoka- ja viini innosti jo toiseen kokeiluun. Ja koska kasti oli tulossa vieraille, en alkanut säätää normaaliin tapaani omiani vaan noudatin orjallisesti ohejtta. Ainoastaan paseeraaminen on oma ideani. Ja tämä oli kuulkaa hyvää! Kannattaa kokeilla.

Fiinimpi tomaatti-valkoviinikastike

1 salottisipuli hienonnettuna
voita
1/2 dl tomaattisosetta
1 1/2 dl kuivaa valkoviiniä tai sherryä
1/2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 dl kuohukermaa
mustapippuria myllystä
2 rkl silputtua tuoretta yrttiä
(esim. timjamia, basilikaa, salviaa, rosmariinia)


Kuullota salottia voissa kunnes se pehmenee ja muuttuu läpikuultavaksi. Lisää tomaattisose ja viini sekä sokeri ja suola. Keitä kastiketta kokoon keskilämmöllä 5-10 minuuttia. Paseeraa halutessasi siivilän läpi. Lisää kerma ja yrtit ja anna kiehahtaa. Mausta pippurilla. Tarkista maku ja säädä tarvittaessa suolalla, sokerilla ja pippurilla. Kastike sopii oivasti kalalle, äyriäisille tai vaalealle lihalle. Meillä tätä testattiin jo possun ja naudan kanssa. Toimi oivasti molemmille.

GRV:ssä vinkataan vielä, että kastiketta voi helposti muunnella korvaamalla valkoviinin esimerkiksi punaviinillä tai vasikkafondista tehdyllä liemellä. Vaihtelua tuovat tietysti myös yrttien ja mausteiden muunteleminen.