maanantaina, huhtikuuta 28, 2008

Retrojälkkäri - uunijäätelö


Retroista retroin jälkiruoka eli uunijäätelö valloitti Soppakellarin. Aluksi vähän pullikoimme, että mitä sitä nyt hyvää jäätelöä uuniin tunkemaan. Mutta niin siinä sitten kävi, että uunijäätelö vei kielemme. Pehmeää, makeaa, lämmintä ja kylmää. Kirsikka ja vanilja sopivat hyvin yhteen. Ja tätähän voi varioida ihan niin paljon kuin jaksaa. Helppo valmistaa ja sangen näyttäväkin.

Tällä kertaa marenki toteutui sangen simppelillä mutta erittäin toimivalla reseptillä (Kiitos H:lle!). Seuraavalla kerralla voisin kokeilla Välimäen Hansin versiota (Ruokalasta löytyy), joten kirjaan sen tuohon itselleni muistiin.

Ja ihmeiden aika ei ole ohi, onneton kaasu-uunimme suostui paistamaan marengin kauniin väriseksi!

Uunijäätelö

1 valmis torttupohja tai itse tehty sokerikakkupohja
1/2-1 litraa vaniljajäätelöä
reilusti kirsikkahilloa
rommimarinoituja kirsikoita
kostutukseen kirsikkamehua, meillä oli tällä kertaa maitoa+vaniljasokeria

Marenki:
4 kananmunan valkuaista
4 rkl sokeria

Marenki 2:
(Hans Välimäen tyyliin)
3-4 valkuaista
2,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunamehua

Muotoile kakkupohjasta sopiva pala isoon uuninkestävään vuokaan tai kulhon pohjalle. Kostuta pohjaa vaniljamaidolla tai mehulla, mitä nyt kaapista sattuu löytymään. Lisää pinnalle reilusti kirsikkahilloa sekä marinoituja kirsikoita. Vatkaa sokeri ja valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Leikkaa jäätelö paloiksi ja lado palat kirsikoiden päälle. Peitä koko komeus marenkivaahdolla ja laita kuumaan uuniin, 225-250 astetta, noin 1-3 minuutiksi tai kunnes marenki on saanut hieman väriä. Tarjoile heti!