perjantaina, helmikuuta 22, 2008

Tahnaamista (Artisokka-sekä Avocadotahna)


Joku roti se on kiireelläkin. Eilen vietettiin illalla myöhään pienimuotoisesti ja ihan kahdestaan miespuolisen syntymäpäivää. Hamstrasin illaksi muutaman juuston, vähän leikkeleitä, Rezen tomaattileipää ja muuta pientä napoa. Ettei koko homma olisi mennyt ihan valmisosastoksi, tekaisin itse muutaman maistuvan tahnan. Jokapäiväsen leivän blogista tarttui mukaan feta-artisokkatahna, jota hieman tuunasin. Toisena töhnänä oli avocadotahna, jonka resepti ei varmaan ole oikein mistään mutta melkein joka paikasta sellaisen voi löytää. Kerrassaan mainioita, artisokkatahna maistui erinomaiselta seuraavana päivänä eväsleivän välissä. Ja avocado pitäisi vissiin suomeksi kirjoittaa k:lla mutta enpäs nyt sitten tehnyt niin.

Artisokkatahna

1/2 prk Crème fraîchea
1/2 tlk säilöttyä latva-artisokka
1/2 pkt pehmeää fetaa (Arla Apetina)
1 valkosipulin kynsi (tai 2, jos tykkäät kovasti)
liraus sitruunamehua
rouhaus mustapippuria

Sotke kaikki sauvasekoittimella tahnaksi.

Avocadotahna

2 kypsää avocadoa
1/2 prk kevyttä ranskankermaa
suolaa, mustapippuria
pieni pala chiliä tai hieman sambal oelekia tai hiukan tabascoa
(1 valkosipulin kynsi)
1 rkl sitruunamehua

Halkaise avocadot, tyhjennä sisus kulhoon. Sekoita tahnaksi bamixilla kera ranskankerman. Lekoita joukkoon mausteet. Tarjoa dippikastikkeena, sopii myös grillatun / paistetun broilerin seuraksi ja miksei kalankin.