maanantaina, helmikuuta 25, 2008

Kerran viidessätoista vuodessa: Sacher-kakku



Miespuolinen ilmoitti leipovansa Sacher-kakkua syntymäpäiväkseen. Edelllisestä kerrasta on kuulemma jo ainakin 15 vuotta. Kehotin katsastamaan jonkun ohjeen netistä ja käymään kaupassa. Näin tehtiin, miespuolinen ähisi keittiössä, minä vähän katselin herran toimien perään ja kas, suurimmat karikot vältettiin. Tieto kuulemma lisää tuskaa ja pienesti oli säätämistä. Kaiken päätteeksi nautiskelimme kerrassaan mainiota Polkkapossun ohjeistamaa Sacher-kakkua kera kermavaahdon. Kuten Wienissä.

Ohjetta noudatettiin kerrassaan orjallisesti. Ja en voi muuten olla unohtamatta sitä Sacher-kakkua, jonka kuorrutamisessa rakkaalla Äidilläni meni joskus jotain vähän vipuun. Kuorrutuksen lävistämiseen olisi tarvittu moottorisahaa. Ja meitä lapsia nauratti niin.

Sacher-kakku

pohja:
2½ dl sokeria
150 g voita
150 g tummaa suklaata
4 keltuaista
1 rkl maitoa
2 tl leivinjauhetta
2 rkl perunajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
4 valkuaista

väliin:
noin 2-2½ dl appelsiinimehua
300 g aprikoosimarmeladia

kuorrutus:
200 g tummaa suklaata
70 g voita

Vaahdota hieman pehmennyt voi ja sokeri. Erottele keltuaiset (säästä valkuaiset) ja vatkaa joukkoon (Toim.huom. Tässä kohta vähän säädettiin). Sulata suklaa varovasti vesihauteessa. Älä anna ylemmän astian pohjan koskea kuumaan veteen. Anna suklaan jäähtyä hieman ja sekoita siihen ruokalusikallinen maitoa ja pieni knölli (noin 1 rkl, Miespuolisen huomio) vaahtoa. Lisää sulanut suklaa vaahtoon. Sekoita jauhot keskenään ja lisää siivilöiden suklaavaahtoon. Vaahdota valkuaiset, ei kuitenkaan marenkikoviksi, ja kääntele varoen taikinaan. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka, kaada taikina siihen ja paista uunin alatasolla n. 60-70 minuuttia 175 asteessa. Anna kakun jäähtyä vähintään kymmenen minuuttia ja kumoa kakku.

Halkaise kakku. Nosta tässä vaiheessa kakun alempi osa jonkin pyöreän kulhon pohjan päälle. Se on sitten helppo kuorruttaa siinä. Kostuta molemmat puolet runsaalla appelsiinimehulla. Sacher-kakku saa olla kohtalaisen kostea, sillä se on muutenkin aika raskasta tavaraa.

Levitä alaosan päälle 2/3 marmeladista. Nosta toinen puolisko, kostutettu puoli kakun sisäosaan päin, alapuolen päälle. Levitä tämän päälle 1/3 marmeladista, jolloin kuorrute on helpompi levittää, eikä se imeydy kakkuun niin voimakkaasti. Sulata jälleen suklaa vesihauteessa ja lisää voi pieninä palasina. Kumoa hieman jäähtynyt suklaa kakun päälle ja auta lastalla suklaata valumaan reunoille. Mitä vähemmän joudut lastalla hosumaan, sitä kauniimpi kakun pinnasta tulee.