tiistaina, tammikuuta 22, 2008

Sisäinen villapaita: karjalanpaisti


Vaikka oikeasta talvesta ei ole täällä pääkaupunkiseudulla ollut juuri tietoakaan menneinä kuukausina, (onpas hyvä että on autossa ollut nastarenkaat...) niin sisäistä villapaitaa on kaivattu Helsingin navakassa tuulessa. Siispä pataruoka porisemaan! Tällä kertaa en eksynyt Ranskan maalle Burgundin padan lumoihin vaan toteutin supisuomalaisen karjalanpaistin.

Tässä välissä ei voi olla mainitsemasta eräästä isäni pataruokakommelluksesta. Isäukko oli valjastettu tekemään muhevaa pataruokaa sukumme matriarkoille ja patriarkalle; piti saada siis helposti pureksittavaa suupalaa ja hyvää, maukasta suomiruokaa. Äitini oli sattumoisin hankkinut lihakaupasta vähän useampaa eri lihalaatua, eri tarkoituksiin siis: tavallisia patalihoja ja lisäksi vähän vasikan filettä ja paistia. Hups hei, keittopuuhien huuruissa ja touhussa meni sitten lihapaketit sekaisin. Syntyi ns. "vahinkopataa", todella mureaa, kun oli fileet padassa haudutettuina. Nimitys elää edelleen ja se todella muistetaan. ;)

Paistin mallia otettiin Ruokalasta Vahteran Antilta. Niin hyvää.

Karjalanpaisti
4:lle

400 g porsaan lapaa
400 g naudan lapaa
200 g lampaan lapaa
2 porkkanaa
1 lanttu
2 sipulia
3 laakerinlehteä
1 rkl kokonaisia maustepippureita
0,5-1 rkl suolaa
voita paistamiseen
vettä

Leikkaa lihat kuutioiksi. Kuori ja pilko juurekset ja lohko sipulit. Ruskista lihat pienissä erissä voissa pannulla ja kaada ne sitten kannelliseen uunipataan. Huuhtele pannu välillä vedellä ja kaada paistiliemi lihojen päälle pataan. Pyöräytä vielä kasvikset voissa pannulla ja lisää pataan. Mausta suolalla ja lisää kokonaiset pippurit sekä laakerinlehdet. Lisää vettä niin että lihat juuri ja juuri peittyvät. Hauduta uunissa 150 asteessa n. 3 tuntia (tai pidempäänkin, ruoka paranee vain!). Kurkkaa pataan pari kertaa kypsennyksen aikana ja painele päällimmäisiä lihoja liemeen. Tarjoile pottumuusin sekä etikkapunajuurten ja suolakurkkujen kera.

Kuva on erään toisen karjalanpaistin toteutuksesta, mutta samalta näyttää...