sunnuntai, tammikuuta 27, 2008

Lämmikkeeksi borchkeittoa



Toisille tämä keitto on lapsuuden kauheimpia makumuistoja, toisille suurinta herkkua. Minulla ei ollut tästä juuri mitään mielipidettä paitsi mielikuva ongelmallisesta kirjoitusasusta. Rakkaalla lapsella on kai monta nimeä, tämän venäläiskeiton kirjoitusasu vaihtelee lähteittäin. Olkoon sitten tällä kertaa c:llä ja h:lla. Loistavaa talviruokaa, lämmittävää, täyteläistä ja vähän kirpsakkaa. Ja edullista. Tuhdimman version tästä tekee vaikkapa pieni nakkilisäys. Tai jos haluaa oikein täyteläisen version, kannattaa tutustua Ketun keittiön versioon, jossa lihaliemi keitellään itse ja mukaan keittoon laitetaan mureaa härän rintaa. Niin, ja nykyinen mielipiteeni on erittäin borch-positiivinen!

Borchkeitto

200g kaalia
1 sipuli
1 porkkana
pala juuriselleriä
2 punajuurta
1 valkosipulin kynsi
1 rkl tomaattipyrettä
1 litra hyvää lihalientä (tai kasvislientä)
1/2 dl viinietikkaa (sherry tai shalotti)
2 oksaa timjamia tai vastaavasti kuivattua
2 laakerinlehteä
suolaa
suokeria
pippuria
tarjoiluun: smetanaa

Suikaloi vihannekset julienneksi ja hienonna sipulit. Kuullota niitä löjyssä ja lisää tomaattipyre, jatka kuullottamista vilä tovi. Lisaa timjami, laakerinlehdet ja etikka, hieman suolaa ja pippuria sekä nestettä niin paljon, että vihannekset peittyvät. Keitä hissukseen 1,5 tuntia, nosta timjamit ja laakerit pois. Tarkista maku. Tarjoile keitto smetanan kanssa.

Tästä tuli alkukeitto 7:lle, smetanan sijaan tarjoilussa käytettiin partaäijää.