maanantaina, tammikuuta 07, 2008

Leipomispäivä: pannuleipä


Lumisen pakkaspäivän ajanvietteeksi halusin leipoa. Miespuolinen oli täysin vakuuttunut siitä, että yritin vältellä opiskelutehtäviäni tällaisella sijaistoiminnalla. On kuulemma niin outoa, että minä haluan ihan vapaaehtoisesti leipoa. :)

Suolaa ja Pippuria blogin Jenni oli tehnyt hauskaa pannuleipää ja minä sitten perässä. Muunsin alkuperäisen kauraversion tummemmaksi neljän viljan versioksi. Resepti on nasevan lyhyt ja myös toteutuu sen kummemmitta kiemuroitta, nopeasti. Lopputulos maukas. Varteenotettava vaihtoehto paista minut-valmispatongille tai perinteikkäälle teeleivälle. Ja maistuu myös seuraavana päivänä. Kannattaa nautiskella lämpiminä voinokareen ja hyvin haudutetun teen kera!

Nopsakka neljän viljan pannuleipä

5 dl vettä
4 dl neljän viljan hiutaleita
1 pussi kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1/2 dl rypsiöljyä
3 dl vehnäjauhoha
3 dl grahamjauhoja

Voiteluun: kananmunaa
Pinnalle: hiutaleita tai siemeniä koristukseksi

1. Sekoita +42-asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) veteen hiutaleet, joiden joukkoon kuivahiiva on sekoitettu. Lisää sokeri, suola, öljy sekä jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi.
2. Kaada taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle vähän jauhoja ja taputtele taikina tasaiseksi levyksi (noin 30 x 35 cm). Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.
3. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
4. Voitele pinta munalla ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Leikkaa levy taikinapyörällä neliöiksi.
5. Paista uunin keskitasolla 15-20 minuuttia.