sunnuntaina, joulukuuta 09, 2007

Kahden juuston muffinssit


Leivon suhteellisen harvoin, mutta viime viikolla eräänä iltana iski outo leipomisinto. Jääkaappi tosin ammotti tyhjyyttään ja kauppaankaan ei enää ennättänyt.

Jääkaapissa lymyili kuitenkin juustoa ja niinpä tein kahden juuston muffinsseja: 150g auramurua ja 150g voimakasta juustoraastetta. (Suola kannattaa tässä juusto-tapauksessa jättää melkeinpä pois) Kermamaidostakin osa korvattiin rahkalla, kun sitä nyt sattui olemaan kaapissa. Jauhoista 1/2dl korvattiin vehnäleseillä. Lopputulosa oli oikein mehevä. Muffinsien kannattaa antaa jäähtyä ihan kunnolla ennen herkuttelua.

Nämä valmistuvat todella nopeasti, taikina vain sekoitettiin. Ohjetta on helppo muuntaa sen mukaan, mitä jääkaapista löytyy ja mieli tekee. Ohjeen keveyttä voi tavoitella "täyteaineilla ja vaihtamalla kermamaidon rasvattomaan. Mukavaa ja maukasta iltateelle, glögin seuraan tai vaikkapa kuuman kasviskeiton keralle.

Ohje löytyi Myllyn Parhaan kotisivuilta ja on Arja Savelan taatusti testattua laatua!

Suolaisten muffinssien perusohje

4dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl paprikajauhetta
1tl yrtti- tai valkosipulisuolaa
1rkl persiljaa tai muuta yrttiä
100 g kuutioitua kinkkua, kalkkunaleikettä, savukalaa tms.
100g kasviksia pieninä kuutioina esim. paprika
100 g juustoraastetta
2 dl kermamaitoa
2 munaa
½ dl öljyä tai juoksevaa rasvaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muut aineet sekaan. Lusikoi taikina muffinssivuokiin tai muffinssipellille ja paista 225-asteisen uunin keskitasolla 15-20 min. Minä käytin silikonista muffinsivuokaa, johon tälläsin vielä paperiset amerikanmuffinsivuoat alle. Eipä tullut juuri tiskiä!