sunnuntaina, marraskuuta 18, 2007

Cannelloni vai Manicotti?


Eilen kokeiltiin Cannellonien tekemistä. Kerrankin asia oli päätetty jo ennen ruokakauppaan menemistä. Halusin tehdä Cannellonit tuorepastalevyistä, ajattelin sen olevan helpompaa, paistamisprosessin nopeampaa ja kenties loputuloksenkin mehevämpää. Kauppareissu suunnattiin erääseen pk-seudun juuri avattuun S-ketjun suurmarkettiin. Tuloksena, ei tuoreita pastalevyjä, kaikkea muuta kyllä. Tyydyimme siis kuiviin valmistuubeihin. Lontoonkielisessä Wikipediassa muuten kerrottin, että näitä kuiviin valmistuubeihin tehtyjä rullia kutsutaan oikeammin nimellä Manicotti, kun taas tuorepastalevystä rullaillut kääryleet olisivat sitten Cannelloneja. Yhtä kaikki, termejä käytetän iloisesti sekaisin ja väärinpäin.

Tuubien täyttäminen oli melkoisen suttaista puuhaa. Ensin ajattelin laittaa täytesoosin pursotinpusiin ja turistaa sillä tuubit täyteen. Miespuolinen kuitenkin muisti, että meillä on pieni suppilo, jolla on iso suu. Ja sehän olikin mitä mainioin väline tähän puuhaan. Eli kaikenmaailman hillosuppilot ovta oivia apureita Cannallonien täyttämisessä.

Lopputulos: Maukkaan yrttistä tuli, mausteita kannattaa täytteeseen laittaa ihan roimalla kädellä ja maistajan lusikkaa käyttää ahkerasti. Aikapaljon enemmän tässä sai tuhertaa kuin esimerkiksi vaikka lasagnen kanssa. Reilu tomaattisoosi tuossa päällä varmisteli vielä sen, ettei lopputuloksesta tullut liian kuivaa. Hyvää, mutta ihan äkkiä en lähtisi tätä uudelleen tuhertamaan. Ihan kiva puuhastella vaikka kaveriporukalla arki-iltanakin, raaka-aineet kuitenkin suhteellisen edullisia.

Lempeän yrttiset Cannellonit

1 paketti (250g) Cannelloni-tuubeja

täyte:
1 pkt pekonikuutioita
2 isoa sipuli
4 kynttä valkosipulia (tai enemmän)
500g jauhelihaa
8 herkkusientä
noin 1,5dl vettä
1-2 rkl lihafondia
noin 1,5dl punaviiniä
1 pieni prk tomattisosetta
chiliä myllystä
mustapippuria myllystä
suolaa
paljon yrttejä (timjamia, rosmariini, basilika, oregano, persilja)
1/2 prk kevyttä ranskankermaa

Paistele peksut ja sipulit sekä herkkusienet ja jauheliha. Lisää nesteet, tomaattisose ja mausta. Anna porista leidellä hyvä tovi. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Soosi saa olla hieman "nesteistä", pasta imee paljon nestettä uunissa. Lisää lopuksi puolikas purkki ranskankermaa. Anna soosin jäähtyä tovi. Täytä sitten pastatuubit tai tuorepastataikinalevyt ja asenna voideltuun laakeaan uunivuokaan. Täyttämisprosessissa kaikki keinot ovat sallittuja. Mikäli täytteestä jää lientä, kaada se rullien päälle.

päällyssoosit:
1 prk Valion juustokastiketta
1/2 purkki kevyttä Ranskankermaa
1 dl ruokakermaa
reilusti Parmesan-raastetta

2 prk (à 370g) tomaattimurskaa
(toinen oli mallia valkosipuli-basilika)
mustapippuria myllystä
yrttejä

Kaada täytettyjen tuubien päälle ensin tomaattisoosia, mausta pppurilla ja yrteillä. Raidoita pinta juustosoosilla ja ropsi lopuksi päälle raastettua Parmessania. Paista uunissa 225 asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä tovi, ennen kuin maistelet.Viinin virassa tänä lauantaina Crozes Hermitage Laurus 2004, jonka kävin Arkadian lakko-Alkosta itselleni hamstraamassa.
Maanläheinen, mausteinen ja yrttinen viini, jossa pehmeät tanniinit ja kypsää hedelmäisyyttä. Passasi erinomaisesti Cannelloneille ja pimeälle marraskuun illalle. Ainut miinuspuoli melko kova hinta, 16,98€.