lauantaina, syyskuuta 22, 2007

Rakkautta on.... Raaka liha


Tämä rakkausruoka kuuluu alakategoriaan "Millä minut voi hurmata nykyisin?" Vastaus näkyy jo otsikossa, ei ehkä kovin naisellista mutta totta ja niin hyvää. Carpaccio kuuluu suuriin suosikkihin alukuruokien sarjassa. Erään ystävättäreni kanssa käymme joskus ravintolassa syömässä Carpacciota alkuruuaksi ja pääruuaksi. Jälkiruoalle ei yleensä jääkään silloin tilaa! Rakastan kovasti myös kunnon tartar-pihviä mutta tähän ruokahaasteeseen osallistun tällä Carpacciolla, jonka toteutus on löytynyt Köyhien Ritareiden reseptiarkistosta. Lisäbonuksena tässä versiossa oli tuo Dijon-kastike, pidän kovasti myös karkeasta Dijon-sinapista.

Sopiva ruoka perjantain romanttiselle iltapalle, ei täytä liikaa, jää sopivan virkeä olo romanttisen illan jatkolle. Viiniksi sopii laadukas, tyylikkäästi tammitettu Chardonnay tai ihanan romanttisen illan tunnelmanluoja samppanja.

Härkä-carpaccio ja Dijon-kastike

Carpaccio

500 g tuoretta härän sisäfileetä
2rkl oliiviöljyä
gourmet-suolaa tai merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
1 ruukku rucolaa
parmesaani lastuja

Poista fileestä kalvot terävällä veitsellä. Kääri filee tiukasti kelmuun ja laita se pakkaseen reiluksi tunniksi. Kun filee on hieman kohmea, se on helpompi leikata ohuiksi siivuiksi. Leikkaa fileestä mahdollisimman ohuita siivuja ja asettele ne suoraan lautasen pohjalle. Tarvittaessa, jos viipaleista tulee liian paksuja voit laittaa palan kelmua leikattujen siivujen päälle ja painella carpacciota mahdollisimman ohuesti lautaselle. Poista kelmut ja pirskota päälle hieman oliiviöljyä. Mausta carpaccio suolalla ja mustapippurilla. Koristele carpaccio rucola-salaatilla ja pursota päälle dijon-kreemiä sekä ripottele muutama parmesaani lastu.

Dijonkastike
3/4 dl hyvää majoneesia (parasta jos tekee itse)
1/2 sitruuna
1,5 tl kokojyvä dijon-sinappia
1rkl raastettua parmesan juustoa
muutama tippa worschester-kastiketta
hieman suolaa

Mausta majoneesi sitruunanmehulla ja lisää joukkoon kaikki loputkin raaka-aineet. Sekoita hyvin ja laita kastike pursotin pussiin tai lusikoi kastiketta hieman suoraan carpaccion päälle. Sitruunan kanssa kannattaa olla tarkkana ja lisätä vähitellen, ettei soosista tule liian hapanta.