tiistaina, syyskuuta 18, 2007

Makoisan tomaattinen kanapata


Sunnuntai oli meillä viikon virallinen sienestyspäivä maalla, joten ruokapuolen piti hoitua ikään kuin itsestään. Mieleen muistui heti Puolen kilon keittiön mainio kanapadan resepti. Alkuperäisresepti on Jamie O:n. Resepti on tässä kopiona ja muistutuksena itselleni, tosin ihan täysin en ohjetta noudattanut, mutta tällainen se on, suluissa omat muunnokseni. Yksinkertaisesti mahtavan hyvää!

Kanaa ja makoisia tomaatteja padassa

2 annosta

2 broilerin koipi-reisipalaa
(kokonainen jyväbroileri)
merisuolaa
mustapippuria myllystä
nippu tuoretta basilikaa, irrota lehdet ja hienonna varret
(kuivattua rosmariinia, timjamia ja persiljaa)
2 isoa kourallista kirsikkatomaatteja puolikkaina
2 kourallista luumutomaatteja lohkoina
puolikas valkosipuli
(1 iso sipuli)
½ chili tai vastaava määrä chilitahnaa tai -rouhetta
oliiviöljyä
liraus valkoviiniä

Lämmitä uuni 180 -asteiseksi. Mausta kanankoivet joka puolelta suolalla ja pippurilla ja laita uunipannuun (tai pataan). Astian pitäisi olla juuri ja juuri sopivan kokoinen. Heitä perään ensin basilikat, sitten tomaatit. Ripottele päällimmäiseksi valkosipulinkynnet (kuorineen) sekä chili. Lorauta vielä oliiviöljyä päälle. Sekoita varovasti ja kypsennä sitten uunissa n. 1½ tuntia, kunnes kanan nahka on rapeaa ja liha mureaa. Jamien mukaan pataan voisi laittaa vaikkapa papuja tai uusia perunoita lisäksi. Tai padan voisi tarjoilla spagetin kanssa. Soppakellarissa lisukkeiden virkaa hoiti parmesankasvikset.



Myöskään paistoastia ei meillä todellakaan ollut ihan sopiva vaan melkoisen iso, mallia suurperhe, vetoisuus melkein 7 litraa... Olisi mahtunut porisemaan toinenkin tipuli samaan matkaan. Vaan eipä suuremmin haitannut lopputuloksen kannalta. Isommalle satsille (se kokonainen broileri) voi toki laittaa tomaatteja reilumminkin. Chili unohtui tällä kertaa pois kyydistä, mutta sipulia sen sijaan humpsahti pataan mukaan. Lirautin sekaan vielä vähän valkoviiniä. Pidin padassa kantta päällä, tiedä sitten vaikuttiko siihen, että meidän kana jäi vähän kalpeaksi. Mutta mahdottoman mehevää se kyllä oli!