sunnuntaina, elokuuta 12, 2007

Ålandspankaka - lomatunnelmia AhvenanmaaltaJuuri kun kesälomasäät alkoivat olla todella kohdillaan pitääkin jo palata takaisin sorvin äären… Olisin niin kovin mielelläni velttoillut vielä ainakin viikon! Paljon tuli lomalla liesuttua ympäriinsä, vähemmän kokkailtua. Ulkoruokinnassa oltiin monessa paikassa, mm. viime viikolla Ahvenanmaalla.

Maarianhaminassa ehdimme lounastaa aurinkoisella ravintola Indigon terassilla, maukas salaatti ja raikas viini tekivät hellepäivänä kauppansa. Kahvittelu hoidettiin saman pihapiirin kahvila Bagarstuganissa, Ålands pankaka ja suklaamousse olivat taivaallisia. Molempia paikkoja voi suositella lämpimästi! Paikoitellen ja erityisesti Maarianhaminan ulkopuolella syömistä rajoitti se, ettei ruokapaikkoja ollut pois lukien nakkikioskit ja sen sellaiset. Muutama spurgupiknik (kylmää lihistä ja jugurttia suoraan purkista) olikin pakko viettää, kun ei ravintelia tai kahvilaa osunut kohdalle. Toki, jos ei ole kysyntää niin harvoin sitä on tarjontaakaan. Polkupyöräturistit olivat Ahvenanmaalla selkeästi pääosassa ja heillä lienee ruoanlaittovehkeet mukana omasta takaa. Tällainen mukavuudenhaluinen autoturisti jäi sitten lehdellä soittelemaan.

Matkailusesonki alkoi olla lopuillaan ja paikoitellen sen valitettavasti huomasi liiankin hyvin… Palvelujen taso vaihteli melkoisesti! Suurehko pettymys oli paikallinen viini-ja ålvadostila, jossa 7 eurolla/hlö sai köpöisen turistikierroksen: näkymä naapurin omenatarhalle, tuotantotilat ja ei niin asiantuntevaa selostusta (yleensä parempaa palvelua sai kyllä aina ruotsiksi…) ja siinä se sitten olikin. Paikan ravintolakin oli kiinni, vaikka esitteissä annettiin ymmärtää sen olevan auki. Suunniteltu lounas jäi siis väliin. Maistiassetti talon tuotteista olisi maksanut 10 euroa lisää, jätimme tällä kertaa väliin. Vähän tuli huijattu olo.

Majoituspuolella meininki vaihteli viehättävästä ja tasokkaasta kuluneeseen ja törkeästi ylihinnoiteltuun. Kotimaan matkailu ei ole edullisimmasta päästä! Majoituspuolen helmiin kuului ehdottomasti Eckerön vanhalle posti- ja tulliasemalle tehty gästhem ja kahvila, Lugn och Ro. Ylen ystävällinen isäntäpariskunta, suussa sulavat leivonnaiset kahvilassa, kauniit huoneet, hyvä aamiainen, siistiä ja mukavaa. Ja meri melkein ikkunan alla.

Pienestä narinasta huolimatta Ahvenanmaa on ihan nasta paikka. Varsinkin, kun nyt osaisi välttää kehnoimmat osoitteet ja nauttia niistä ykköspaikoista!