Sunnuntain iltapäiväauringossa, kärpästen suristessa ja auringon lämmittäessä nautiskeltiin tätä kakkua. Tästä kakusta tulee väistämättä lapsuus mieleen. Unohtumattomia hetkiä jäi pienen tytön mieleen, kun tavallisen täytekakun sijaan olikin tätä herkkua, marenkin narskui hampaissa, kerma oli niin pehmeää ja mansikat makeita. Näin kolmenkympin korvillakin tätä kakkua on hyvä syödä ainakin kerran kesässä. Toimii mansikkatäytteen lisäksi myös todella hyvin raparperiversiona.
Ohje on alun perin kotoisin jostain Valion keittokirjasta.
Britan kakku herukoista ja mustikoista
Pohja
125g voita
1dl sokeria
2 keltuaista
1,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1dl maitoa
Marenki:
2 valkuaista
1,5dl sokeria
1dl mantelilastuja
Täyte:
kreikkalaista jogurttia
tuorejuustoa
vaahdotettua kermaa
sitruunan kuori
sitruunan mehu
sokeria
marjoja oman maun mukaan, meillä oli kirpeitä herukoita ja makeita mustikoita.
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita joukkoon kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa vatkaten. Levitä taikina suorakaiteeksi (25x30cm) leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista pohjaa 180 asteessa noin 10 minuuttia. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa, kunnes valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. Levitä seos lusikalla esipaistetulle taikinapohjalle. Ripottele pinnalle halutessasi mantelilastut. Paista 180 asteessa 15 minuuttia eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Valmista täyte eli sekoita ja maistele aineet sopivasti yhteen.
Leikkaa jäähtynyt pohja kahteen osaan ja levitä täyte pohjien väliin vähän ennen tarjoilua.