maanantaina, elokuuta 20, 2007

Kaikki joukolla kurkkuja säilömään!

Soppakellarin säilöntäosastolla intouduttiin myös kokeilemaan Kulinaarimuru-keittiön ihanaisia etikka-valkosipulikurkkuja. Välispiikin hehkuttama vissyn sihinä oli kyllä mahtavaa. Vielä ei ole päästy kurkkuja maistelemaan, millään ei malttaisi odotella!

Samalla säilöntäkerralla sisko askarteli myös perinteikkäämpiä säilökurkkuja. Yritän luurata niidenkin reseptin, jos vain osoittautuvat maukkaksi. Pieniä omia viritelmiä tehtiin, purkkeja maustettiin milloin korianterilla ja neilikalla, milloin mustilla sinapinsiemenillä. Klassinen piparjuuri-mustaherukanlehti-tilli yhdistelmäkin löytyi muutamasta purkista. Näitä pitää kypsytellä useampi viikko eli palaan näihin kurkkuihin myöhemmin.

No niin, asiaan. Resepti siis suoraan Välispiikin kynästä ja näin meilläkin tehtiin:

Valkosipuliset etikkakurkut

2 kg avomaankurkkuja
1 l kivennäisvettä
4 dl väkiviinaetikkaa
4 dl sokeria
½ dl suolaa
2 rkl sinapinsiemeniä
nipun tilliä
valkosipulia (perinteisiä 1-2 kpl, yksikyntisiä 3-5 kpl)
kannellisen astian, johon kaikki em. ainekset mahtuvat
lasipurkkeja


Tee näin:
Huuhtele ja viipaloi kurkut.


Sekoita muut ainekset astiassa (kattilassa, ämpärissä tms.). Jos käytät kynnellisiä valkosipuleita, puolita kuoritut kynnet. Yksikyntiset voit leikata neljään osaan.


Lisää kurkkuviipaleet liemeen ja sekoita hyvin. Tässä vaiheessa voi tuntua, että lientä ei ole tarpeeksi peittämään viipaleita. Ollos huoleti, sillä kurkuista irtoaa sen verran reippaasti nestettä, että eipä aikaakaan kun viipaleet lilluvat väljässä liemessä.


Aseta astian kansi paikoilleen ja anna kurkkujen muhia liemessä kolmen päivän ajan. Sekoita satsia välillä. Lasipurkita ja säilytä jääkaapissa. Eivät taida meillä kyllä kovin kauaa jääkapissa säilyä!