maanantaina, elokuuta 20, 2007

Kaikki joukolla kurkkuja säilömään!

Soppakellarin säilöntäosastolla intouduttiin myös kokeilemaan Kulinaarimuru-keittiön ihanaisia etikka-valkosipulikurkkuja. Välispiikin hehkuttama vissyn sihinä oli kyllä mahtavaa. Vielä ei ole päästy kurkkuja maistelemaan, millään ei malttaisi odotella!

Samalla säilöntäkerralla sisko askarteli myös perinteikkäämpiä säilökurkkuja. Yritän luurata niidenkin reseptin, jos vain osoittautuvat maukkaksi. Pieniä omia viritelmiä tehtiin, purkkeja maustettiin milloin korianterilla ja neilikalla, milloin mustilla sinapinsiemenillä. Klassinen piparjuuri-mustaherukanlehti-tilli yhdistelmäkin löytyi muutamasta purkista. Näitä pitää kypsytellä useampi viikko eli palaan näihin kurkkuihin myöhemmin.

No niin, asiaan. Resepti siis suoraan Välispiikin kynästä ja näin meilläkin tehtiin:

Valkosipuliset etikkakurkut

2 kg avomaankurkkuja
1 l kivennäisvettä
4 dl väkiviinaetikkaa
4 dl sokeria
½ dl suolaa
2 rkl sinapinsiemeniä
nipun tilliä
valkosipulia (perinteisiä 1-2 kpl, yksikyntisiä 3-5 kpl)
kannellisen astian, johon kaikki em. ainekset mahtuvat
lasipurkkeja


Tee näin:
Huuhtele ja viipaloi kurkut.


Sekoita muut ainekset astiassa (kattilassa, ämpärissä tms.). Jos käytät kynnellisiä valkosipuleita, puolita kuoritut kynnet. Yksikyntiset voit leikata neljään osaan.


Lisää kurkkuviipaleet liemeen ja sekoita hyvin. Tässä vaiheessa voi tuntua, että lientä ei ole tarpeeksi peittämään viipaleita. Ollos huoleti, sillä kurkuista irtoaa sen verran reippaasti nestettä, että eipä aikaakaan kun viipaleet lilluvat väljässä liemessä.


Aseta astian kansi paikoilleen ja anna kurkkujen muhia liemessä kolmen päivän ajan. Sekoita satsia välillä. Lasipurkita ja säilytä jääkaapissa. Eivät taida meillä kyllä kovin kauaa jääkapissa säilyä!

6 kommenttia:

Mikko kirjoitti...

Kiva kuva! Pitäisi itsekin varmaan intoutua. Jotenkin sitä vaan aina laiskistuu, jos palkintoa joutuu odottamaan monta päivää :).

Tusla kirjoitti...

Säilöminen on kyllä pitkähermoisten laji. Periaatteessa täysin sopimtonta minulle mutta jotenkin sitä aina muutaman kerran vuodessa jaksaa vähän odotella keitoksen lopputulosta.

Sammakko kirjoitti...

Minuakin houkututtaa nuo välispiikin vissykurkut, kuulostavat herkullisilta. Täytyy vain odotella, että kurkkuja tulee lisää, ystävän lapset kun söivät ensimmäisen sadon suoraan penkistä... (oi niitä onnellisia kasvoja!)

Tusla kirjoitti...

Kannattaa ehdottomasti tehdä näitä kurkkuja. Päästiin juurkin toissailtana maistelemaan ja olivat ihan erinomaisia! Ja lisäksi resepti oli helppo ja nopea toteuttaa. Loistohomma!

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Lisää vielä kurkkuihin sopivan kokoinen oksa ranskalaista rakuunaa. Se antaa kurkuille tosi pehmeän ja täyteläisen lisämaun. Venäläinen rakuuna ei käy, sen maku on liian juolavehnämäinen

Tusla kirjoitti...

Hyvä idea!
Minulla kasvaakin joku rakuuna tuolla takapihalla, en vain tiedä kumpaa se on... Yritin nopsasti netistä tutkia, mutta enpä osaa sanoa. Vinkkejä?