maanantaina, heinäkuuta 09, 2007

Sitruunainen kesäkaalilisäke


Silloin tällöin tuosta naistenlehtien selailusta on selkeää hyötyä. Tämä kerrassaan viehättävä lisäke pomppasi silmille uusimmasta Eeva-lehdestä. En todellakaan kuulu kyseisen aviisin kohderyhmään mutta lärään lehden läpi, koska se sattuu tulemaan työmaalle. Tämän reseptin takana on alunperin Tampereen ylpeys, ravintola Tiiliholvi.

T
ämän tyyppistä kesäkaaliherkkua laittettiin myös Välipalan toimesta. Kyllä tuo pekoni, viini ja kerma sopivat oivasti yhteen! Kesäkaalilisukkeen kylkeen soppakellarissa paisteltiin karitsan paahtopaistia, lammas ja kaalihan ovat klassikkoyhdistelmiä nekin. Vihannesten virkaa toimitti rucola-tomaattisalaatti. Muuten meillä mentiin ihan ohjeen mukaan, mitä nyt dijon unohtui kokonaan kyydistä... Loistavan helppo ja nopea kesälisu, sopivan kostea koostumut, niin ei tarvitse edes kastiketta välttämättä laitella.

Kuvassahan pääosassa on karitsa, taustalla hämöttävä vaaleahko muodostelma on kesäkaalia. Ruuan valokuvaaminen ei ole helppo laji!

Viininä nautiskeltiin Château Teyssier haasteelliselta vuodelta 2002, Ranskan Saint Emilionista. Korkki oli alkanut päästää läpi, ihme kyllä viini oli vielä kunnossa, mutta viimeisiä hetkiä vietiin noin sulkimen puolesta.

Varhaiskaali-sitruunalisäke

suikaloitua varhaiskaalia
pekonia kuutioituna
salottisipulia hienonnettuna (meillä kesäsipulia)
sitruunamehua ja kuorta
kermaa
valkoviiniä
dijon sinappia
timjamia
suolaa ja pippuria


Varaa tarveaineita ruokailijoiden mukaan


Kuullota pekoni, lisää sipuli, kaali ja kuullota niitäkin hetki. Lorauta joukkoon valkoviiniä, kermaa ja sitruunamehua (+dijonia). Raasta mukaan sitruunankuorta ja riivi joukkoon timjamia. Kermaa ja valkkaria ei tarvita paljon. Keitä kermaa kasaan muutama minuutti voimakkaasti. Kaalin tulee jäädä rapeaksi, joten älä kiehuta liikaa. Suolaa ja pippuroi makusi mukaan.