maanantaina, kesäkuuta 04, 2007

Akua Sukulan tapaan


Tähän ruokaan liittyy muistoja: kokkasimme silloisen poikaystäväni kanssa ensimmäistä kertaa yhdessä viikonloppuruokaa. Hyvinhän se kai meni, koska kyseinen herra kuuluu nykyisin keittiöni jokapäiväiseen kalustoon. Sittemmin olen uskaltanut suositella tätä myös muutamalle ystävälle, jotka ovat kaivanneet vaihtelua kynttiläillallisten iänikuisiin sisäfilepihveihin. (Hyviähän ne piffitkin on mutta vaihtelu virkistää!)

Tämän ohjeen vinkkasi entinen työkaverini, jonka keittokirja oli vakuuttavan tuhruinen juuri tämän ohjeen kohdalta. Ohje löytyy myös Ruokalan nettisivuilta.

Tällä kertaa Akua Sukulan tapaan tarjoiltiin illallisvieraille. Noudatin Ruokalan ohjetta sangen orjallisesti, toki makustellen ja hienosäätöä tehden.

Paahdettua ankanrintaa, mangosalaattia, pastaa ja korianterikastiketta
4 annosta

600 g ankanrintaa

Mangosalaatti:
1 kypsä mango
1/2 punaista paprikaa
1/2 vihreää paprikaa
1 tl tuoretta inkivääriä
1 punasipuli
2 rkl riisiviinaetikkaa (tai omena-viinietikkaa)
persiljaa
mustapippuria
tabascoa
sokeria
suolaa
tilkka öljyä

Pasta:
400 g tuorepastaa
1/2 dl oliiviöljyä
4 rkl hienonnettua, tuoretta basilikaa
3 rkl parmesaania
mustapippuria

Korianterikastike:
6 dl kanalientä
2 dl omenatuoremehua
1 sipuli
1 rkl tuoretta korianteria
50 g sokeria
3 rkl hunaja-omenaetikkaa
musta- ja valkopippuria
1 rkl maizenaa
2 rkl omenamehua suurukseen

Totetus:

Ankka:

Tee ristikkäisviillot ankannahkaan. Paista kuivalla, kuumalla pannulla ensin nahkapuolta noin 4 minuuttia, sitten lihapuolta 2 minuuttia. Tarvittava rasva irtoaa nahkapuolelta ja pinnasta tulee rapea. Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 12 minuuttia nahkapuoli ylöspäin. Sisälämpötilan noin 50 astetta. Mausta mustapippurilla ja merisuolalla, kääri pyyheliinaan ja anna vetäytyä pari minuuttia. Viipaloi.

Mangosalaatti:
Suikaloi mango, sipuli ja paprikat. Raasta inkivääri ja hienonna persilja. Lisää mausteet ja riisiviinaetikka, anna mehustua. Lämmitä öljyn kera miedolla lämmöllä kattilassa.

Pasta:
Keitä pastaa 2-3 min., kaada siivilään. Lämmitä pasta laakeassa kattilassa tai kasarissa öljyn kera. Lisää basilika, mustapippuri ja lopuksi raastettu parmesan. Kierrä pieniksi pesiksi niin on helpompi laittaa esille. 400g tuorepastaa on mielestäni aika paljon, varsinkin jos tätä syödään osana ateriakokonaisuutta. Lopusta pastasta tehtiin meillä seuraavana päivänä pastasalaattia, kätevää!

Korianterikastike:
Paahda sokeria kattilassa, lisää pilkottu sipuli ja kanaliemi, omenamehu ja etikka. Lisää korianteri ja pippurit. Keitä kunnes jäljellä on n. 4 dl. Siivilöi, suurusta maizenalla. Tarkista maku.

Ajoitus meni tällä kertaa niin, että tostai-iltana tehtiin kastike suurustamista vaille valmiiksi. Hyvissä ajoin ennen vieraiden tuloa valmisteltiin mangosalaatti lämmitystä vaille valmiiksi. Pastaa varten silputtiin yrtit ja raastettiin juusto. Ankkaan otettiin pannulla väri. Alkuruoan ajaksi ankka uuniin digimittarin kanssa. Alkuruoan jälkeen pieni luova tauko, pasta kiehumaan ja mangosalaatti lähes tulille, ankka vetäytymään. Annokset kannattaa koota lämmitetyille lautasille.