torstaina, toukokuuta 17, 2007

Sämpyläiset myslillä


Hatshii! Eilinen väsymys enteili siis tätä flentsunpoikasta. Olisihan tuo pitänyt arvata. Jäi Ameriikan pannukakut paistamatta tällä kertaa, olen koittanut kiltisti pysyä sängyn pohjalla.

Tämä sämpyläresepti on ollut jemmassa jo hyvän aikaa. Resepti on peräisin aamiaismyslini (Pirkka luomumysli) paketin kyljestä. Itse mysli on ehdotonta Pirkka-tuotteiden aatelia ja sämpylätkin olivat mainioita. Tämä resepti olisi helppo toteuttaa kokonaan luomuna, meiltä ei tosin tällä kerralla löytynyt muuta luomua kuin tuo mysli. Ja nyt kun luomusta tulikin puhetta, täytyy todeta, että valitettavan harvoin sitä valitsee luomutuotteen ostoskoriinsa. Toki ne ovat usein selkeästi kalliimpia mutta köyhistä köyhimpien opiskelijavuosien jäätyä taakse nyt olisi hyvä sauma tehdä ekologisempia kulutusvalintoja. Itse asiassa, jossain vaiheessa opiskelijaelämää kuuluin luomuruokapiiriin, jolloin isommissa satseissa suoraan viljelijöiltä hankitut luomutuotteet olivat yllättävänkin edullisia. Tästä voisikin ottaa itselleen pientä projektia!

Pirkan myslisämpylät
noin 25 kpl

0,5l vettä
1 pss 811g) kuivahiivaa
9-10 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1,5tl suolaa
0,5 dl hunajaa
0,5dl öljyä
4 dl mysliä

Lämmitä neste himpun verran yli käden lämmön (noin 42 asteiseksi). Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Lisää seos veteen. Sekoita joukkoon noin puolet vehnäjauhoista, grahamjauhot, suola, hunaja ja öljy. Alusta taikinaan mysli ja vähitellen loput jauhot. Taikinasta ei kannata tehdä liian tiukkaa, lopputuloksena on vain turhan kovia sämpylöitä. Anna taikinan kohota liinan alla. Leivo sämpylöiksi ja kohota hyvin liinan alla ennen paistamista. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle vielä mysliä. Paista 225 asteessa noin 8-10 minuuttia.