sunnuntaina, toukokuuta 20, 2007

Kesän ensimmäinen raparperiherkku


Tänään nautikskeltiin kesän ensimmäinen raparperiherkku! Listalla oli klassikkojen klassikko, raparperimurupaistos. Äitihän tämän teki ja vankalla näppituntumalla, ei mittoja siis. Reseptiä vaklasin vähän tuolta Ruokalasta ja viilasin sitä himpun verran. Kesän ensimmäiset raparperit ovat aina jotenkin erityisen herkullisia. Tänä keväänä myös jännäsimme, tuleeko raparperia lainkaan, koska penkin paikkaa siirrettiin aika radikaalisti ja rapskut saivat syksyllä vähän kovakouraisempaa käsittelyä. No, kerrankos sitä 30:ssa vuodessa. Uudistettu ja muutettu raparperipenkki kukoistaa!

Raparperi-kauramuru-paistos

4 annosta

1 l raparperia paloiteltuna
1 dl sokeria
1-2 rkl peruna / maissijauhoja

Taikina:
100 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl fariinisokeria tai intiaanisokeria

tarjoiluun:
vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä

Sekoita sokeri raparperipalojen joukkoon, anna mehustua muutama tunti. Kaada raparperit siivilään ja valuta hyvin. Lisää tarvittaessa vielä hieman sokeria sekä maissijauhot. Sekoita ja kaada raparperipalat voideltuun uunivuokaan. Sekoita taikinan ainekset ja ripottele murumainen taikinaseos raparperien päälle. Paista 200 C noin 25 minuuttia. Tarjoile vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera.

Raparperien meuhustamisoperaatio ei ole ihan välttämätöntä… Ainakin tällä kerralla selvittiin ihan hyvin ilmankin!

P.S. Miespuolisen mielestä tämä olisi todella hyvä kuva-arvoitus: Onko kuvassa
a) maksalaatikko, b) muromysli c) raparperipaistos? No, tämä nyt oli joka tapauksessa paras otos ei niin kovin kuvauksellisesta, sisäiseen kauneuteen panostavasta jälkiruoasta!