sunnuntaina, huhtikuuta 15, 2007

The Mud Cake






Lankesin uudehkon naistenlehden Olivian houkutukseen ja ostin aviisin ensimmäisen numeron, koska lehdessä tuulelttiin täydellisellä mutakakun reseptillä. Takaraivossa hieman tietenkin muistutteli Aatun (kyseessä soppakellarin kaasu-uuni) oikullinen luonne mutta päätin silti uskaltautua kokeilemaan tätä melkeinpä klassikoksi luonnehdittavaa suklaaihmettä.

Olen itse oikeastaan löytänyt suklaa "uudestaan" viimeisen puolen vuoden aikana, kun suklaa-allergiani on helpottanut hieman ja saatan silloin tällöin sallia itselleni suklaanautinnon ilman suurempia näppylöitä ja kutinoita. Aika kivaa!

Kakku oli tarjolla Miespuolisen synttäridinnereillä, melkoinen syksee! Maineeni leipurini parani 100%. Tähän asti Aatu on pitänyt huolen siitä, ettei meillä juurikaan ole leipomuksia vieraille tarjoiltu…

Tässä siis Olivia-lehden Mud Cake-resepti suklaaChef Mika Gröndahlin vinkeillä varustettuna. Mikalla on muuten Helsingin Kruunuhaassa oma suklaapuoti Chjoko!





Tästä ohjeesta tulee noin 10 palaa
  • 150g tummaa suklaata, kaakaopitoisuus min. 60%

  • 150g voita

  • 2 rkl kahvilikööriä

  • 3 rkl tummaa kaakaojauhetta

  • 2 rkl vahvaa kahvia

  • 1 dl vehnäjauhoja

  • 1 tl leivinjauhetta

  • ¼ tl suolaa

  • 2 dl tummaa muscovadosokeria

  • 3 kananmunaa

  • tomuskeria



  1. Laita rasva sulamaan kattilaan ja paloittele suklaa mukaan. Sekoittele ja anna palojen sulaa melkein kokonaan. Nosta kattila liedeltä, jälkilämpö riittää sulattamaan lopun suklaan loppuun. Kaada seos reilun kokoiseen kulhoon.

  2. Lisää hieman jäähtyneeseen suklaa-voiseokseen kahvilikööri, kaakaojauhe ja kahvi. Sekoita tasaiseksi. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe ja suola keskenään ja lisää siivilän lävitse suklaaseoksen joukkoon.

  3. Vatkaa huoneenlämpöiset kanamunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Nostele munavaahto varovasti suklaaseoksen joukkoon.

  4. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (ø 22cm) ja paista 175 asteessa keskitasolla noin 30 minuuttia. Kumoa kakku vuosta vasta täysin jäähtyneenä. Ripottele pinnalle tomusokeria.


Muutamia huomioita:
*Tein suklaamixin, 100g tummaa 70% suklaata ja 50g maitosuklaata, toimi makuna erinomaisesti, ei liian bitterinen suklaan maku.
* Eipä ollut kahvilikööriä, käytin vain siis espresso koko määrän. Muscovado korvaantui tällä kertaa ihan tavallisella sokerilla.
* Suklaa palaa, jos sulatuslämpötila kohoaa yli 80 asteen. Varo myös vettä ja vesihöyryä, joka tekee suklaan rakeiseksi
* Vuoan koko vaikuttaa kakun paistoaikaan… Isompi vuoka -->matalampi kakku & lyhyempi paistoaika. Kakku on valmis, kun reunat irtoavat hieman vuoasta ja pinta on selvästi kuorettunut.
* Voi paistaa myös vesihauteessa, 160 astetta ja noin 45 min. (huom. vuoraa irtopohjavuoka!)
* Tämän kakun kuuluu siis olla löysähköä sisältä. Ehdottomasti parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, seuraksi vaniljainen jäätelö tai vaahdotettu, vaniljalla maustettu ranskankerma.