Lankesin uudehkon naistenlehden Olivian houkutukseen ja ostin aviisin ensimmäisen numeron, koska lehdessä tuulelttiin täydellisellä mutakakun reseptillä. Takaraivossa hieman tietenkin muistutteli Aatun (kyseessä soppakellarin kaasu-uuni) oikullinen luonne mutta päätin silti uskaltautua kokeilemaan tätä melkeinpä klassikoksi luonnehdittavaa suklaaihmettä.
Olen itse oikeastaan löytänyt suklaa "uudestaan" viimeisen puolen vuoden aikana, kun suklaa-allergiani on helpottanut hieman ja saatan silloin tällöin sallia itselleni suklaanautinnon ilman suurempia näppylöitä ja kutinoita. Aika kivaa!
Kakku oli tarjolla Miespuolisen synttäridinnereillä, melkoinen syksee! Maineeni leipurini parani 100%. Tähän asti Aatu on pitänyt huolen siitä, ettei meillä juurikaan ole leipomuksia vieraille tarjoiltu…
Tässä siis Olivia-lehden Mud Cake-resepti suklaaChef Mika Gröndahlin vinkeillä varustettuna. Mikalla on muuten Helsingin Kruunuhaassa oma suklaapuoti Chjoko!
Olen itse oikeastaan löytänyt suklaa "uudestaan" viimeisen puolen vuoden aikana, kun suklaa-allergiani on helpottanut hieman ja saatan silloin tällöin sallia itselleni suklaanautinnon ilman suurempia näppylöitä ja kutinoita. Aika kivaa!
Kakku oli tarjolla Miespuolisen synttäridinnereillä, melkoinen syksee! Maineeni leipurini parani 100%. Tähän asti Aatu on pitänyt huolen siitä, ettei meillä juurikaan ole leipomuksia vieraille tarjoiltu…
Tässä siis Olivia-lehden Mud Cake-resepti suklaaChef Mika Gröndahlin vinkeillä varustettuna. Mikalla on muuten Helsingin Kruunuhaassa oma suklaapuoti Chjoko!
Tästä ohjeesta tulee noin 10 palaa
Muutamia huomioita:
*Tein suklaamixin, 100g tummaa 70% suklaata ja 50g maitosuklaata, toimi makuna erinomaisesti, ei liian bitterinen suklaan maku.
* Eipä ollut kahvilikööriä, käytin vain siis espresso koko määrän. Muscovado korvaantui tällä kertaa ihan tavallisella sokerilla.
* Suklaa palaa, jos sulatuslämpötila kohoaa yli 80 asteen. Varo myös vettä ja vesihöyryä, joka tekee suklaan rakeiseksi
* Vuoan koko vaikuttaa kakun paistoaikaan… Isompi vuoka -->matalampi kakku & lyhyempi paistoaika. Kakku on valmis, kun reunat irtoavat hieman vuoasta ja pinta on selvästi kuorettunut.
* Voi paistaa myös vesihauteessa, 160 astetta ja noin 45 min. (huom. vuoraa irtopohjavuoka!)
* Tämän kakun kuuluu siis olla löysähköä sisältä. Ehdottomasti parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, seuraksi vaniljainen jäätelö tai vaahdotettu, vaniljalla maustettu ranskankerma.
- 150g tummaa suklaata, kaakaopitoisuus min. 60%
- 150g voita
- 2 rkl kahvilikööriä
- 3 rkl tummaa kaakaojauhetta
- 2 rkl vahvaa kahvia
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- ¼ tl suolaa
- 2 dl tummaa muscovadosokeria
- 3 kananmunaa
- tomuskeria
- Laita rasva sulamaan kattilaan ja paloittele suklaa mukaan. Sekoittele ja anna palojen sulaa melkein kokonaan. Nosta kattila liedeltä, jälkilämpö riittää sulattamaan lopun suklaan loppuun. Kaada seos reilun kokoiseen kulhoon.
- Lisää hieman jäähtyneeseen suklaa-voiseokseen kahvilikööri, kaakaojauhe ja kahvi. Sekoita tasaiseksi. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe ja suola keskenään ja lisää siivilän lävitse suklaaseoksen joukkoon.
- Vatkaa huoneenlämpöiset kanamunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Nostele munavaahto varovasti suklaaseoksen joukkoon.
- Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (ø 22cm) ja paista 175 asteessa keskitasolla noin 30 minuuttia. Kumoa kakku vuosta vasta täysin jäähtyneenä. Ripottele pinnalle tomusokeria.
Muutamia huomioita:
*Tein suklaamixin, 100g tummaa 70% suklaata ja 50g maitosuklaata, toimi makuna erinomaisesti, ei liian bitterinen suklaan maku.
* Eipä ollut kahvilikööriä, käytin vain siis espresso koko määrän. Muscovado korvaantui tällä kertaa ihan tavallisella sokerilla.
* Suklaa palaa, jos sulatuslämpötila kohoaa yli 80 asteen. Varo myös vettä ja vesihöyryä, joka tekee suklaan rakeiseksi
* Vuoan koko vaikuttaa kakun paistoaikaan… Isompi vuoka -->matalampi kakku & lyhyempi paistoaika. Kakku on valmis, kun reunat irtoavat hieman vuoasta ja pinta on selvästi kuorettunut.
* Voi paistaa myös vesihauteessa, 160 astetta ja noin 45 min. (huom. vuoraa irtopohjavuoka!)
* Tämän kakun kuuluu siis olla löysähköä sisältä. Ehdottomasti parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, seuraksi vaniljainen jäätelö tai vaahdotettu, vaniljalla maustettu ranskankerma.