sunnuntaina, syyskuuta 29, 2013

Omenacrumble


En taida olla ainoa, jolle on käynyt niin, että ensin on pää hiessä syksyllä säilönyt ja hillonnut ja sitten kevään mittaan sitä ihmettelee, että mitä kummaa minä näillä kaikilla pakasteilla, hillokkeilla, hyytelöillä ja muilla säilötyillä emmeillä oikein tekeekään. Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Purkissa-niminen säilöntäkirja on siitä fiksu opus, että säilöntäreseptien lisäksi siinä on vinkkejä ja reseptejä, mihin niitä ihania säilykkeitään sitten oikein käyttäisi.

Tämän syksyn säilöntäni on ollut melkoisen mitäänsanomattomalla tasolla, mutta sen verran koukuttava tuo kirja oli, että siskon keittiössä oli pakko pistää tulille tällainen omenacrumble. Ensin tehdään herkullinen, säilöttäväksikin sopiva omenapiirakan täyte ja sitten siihen päälle makeaakin makeampi muru. Herkullinen, mutta makia juttu ja helppo toteuttaa.


OMENACRUMBLE

Omenapiirakan täyte purkissa:
1 kg omenoita lohkoina, kiinteä, kirpeä lajike
3 dl hillosokeria
1 dl tummaa siirappia
1 sitruunan mehu
2 tl kanelia
½ dl maissitärkkelystä
1 dl omenamehua

Mittaa kattilaan omenalohkot, hillosokeri, siirappi, sitruunan mehu ja kaneli Kiehauta ja keitä noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä välillä sekoitellen.

Sekoita maissitärkkelys desilitraan omenamehua ja kaada seos ohuena nauhana omenaseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen.

Kuumenna kiehuvaksi, keitä pari kome minuuttia. Varo, ettei seos pala tässä vaiheessa pohjaa!

Nosta kattila liedeltä. Jäähdytä hetki ja purkita. Sulje purkki ja säilytä viileässä. Täyte säilyy hyvänä vähintään 3 kuukautta. Tai tee heti ainakin puolesta satsista crumble.

Omenacrumble:
Noin 500 g omenapiirakan täytettä
50 g pehmeää voita
1 dl sokeria (meillä tumma ruokosokeri)
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
voita vuuan voiteluun

Nypi pehmeän voin joukkoon sokeri, vehnäjauhot ja mantelijauhe.

Lusikoi omenapiirakan täyte kevyesti voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle muruseos

Paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön kera.

Note to self: Sen verran oli makiaa, että, muruseoksesta voisi vähentää ainakin puolisen desiä sokeria ja korvata se vaikka mantelijauheella. Kokeile seuraavalla kerralla. Maidottomasta margariinista tehty versio vaati paistamisen loppuvaiheessa hieman grillivastusta, että pintaväri saatiin kohdilleen.