lauantaina, huhtikuuta 06, 2013

Suklaapasha


Pasha on meidän suvussa  Pääsiäisenä "le tradition". Sitä on siis oltava. Olen jo kerran ennenkin uhmannut karjalaisia esiäitejäni ja tehnyt suklaapashaa. Se ei ollut hassumpaa, mutta suklaisuudessaan ei ihan vetänyt tälle Jennin supertäyteläisella ja yltiösuklaiselle pashalla. Isäni hieman muiskisteli pöydän päässä, että onko tämä nyt sitten pashaa. Mutta santsasi kumminkin.

Saattaisin muuten tarjota tätä myös muulloin kuin pääsiäisenä. Koska ehkä tämä versio oli enemmänkin suklaajälkkäri kuin pääsiäisjälkkäri. Mikä ei siis suinkaan ole huono juttu!

 SUKLAAPASHA II

250 g rasvaista maitorahkaa (meilä Deliciest)
75 g voita
1 dl sokeria
100 g tummaa suklaata (meillä 60 g tummaa ja 40 g maitosuklaata)
1 dl kuohukermaa
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 rkl keltaisia rusinoita
2 rkl mantelirouhetta

suklaata ja mantelirouhetta koristeluun
pashamuotti tai siivilä
harsoa (puhdas vauvaharso tai mikä tahansa harso kangaskaupasta käy)

Vatkaa huoneenlämpöinen pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi erillisessä astiassa. Kastele rusinoita vedellä jos ne tuntuvat kovilta. Sulata suklaa kattilassa ja anna jäähtyä. Sekoita voin ja sokerin joukkoon rusinat, mantelirouhe, jäähtynyt suklaaja kaakaojauhe siivilän läpi. Nostele sekaan kermavaahto kunnes seos on tasaista.

Jos valmistat pashan perinteisessä puisessa muotissa, liota kasattua muottia vedessä 15 minuuttia. Voit valmistaa pashan myös tiheään isoon siivilään, katsele ympärille ;) Kastele harso kylmällä vedellä ja puristele kuivaksi. Vuoraa alassuin seisova muotti harsolla ja kaada massa muottiin. Taittele harso, ja laita lautanen painoksi. Aseta muotti jääkaappiin lautasen päälle ainakin 3 tunniksi tai seuraavaan päivään. Poista tarvittaessa valunutta nestettä lautaselta.

Ennen tarjoilua avaa harso ja aseta lautanen pashan päälle. Keikauta pasha oikein päin. Koristele suklaalla ja mantelirouheella. Meillä koristeltiin näteillä suklaamunilla. Koristeita saa hieman "painella" pashaan jotta jämähtävät kiinni.

Note to self: Jos mantelirouhe on loppu, sen voi korvata rouheaksi hienonnetuilla mantelilastuilla. Tuplasin annoksen ja siitä riitti hyvin kuudelle aikuiselle sekä dinnerin jälkkäriksi että seuraava päivän lounaalle. Aika tuhtia settiä!