lauantaina, joulukuuta 29, 2012

Tuulahdus Italiaa: Inkivääri-aprikoosi cantuccinit



Nyt olisi ollut oikeasti mustaherukkasinpin vuoro, mutta käännän takin ja laitankin ensin nämä ihastuttavat Cantuccinit.

Jouluaaton jälkkäripuolesta vastasi suurimmalta osin "Ogelin sokerileipomo" eli siskoni puolisoineen. Nämä cantuccinit olivat yksi omista suosikeistani, erityisesti joulupäivänä ja tapanina tuli natusteltua näitä ihan liikaa... Reseptin sisko oli saanut työkaveriltaan, joka on saanut sen aikanaan Italiasta, eli autenttista meininkiä. Kaunis kiitos siis sinne "viraston" suunnalle reseptistä siis!

Cantuccinit maistuvat ihanilta marsalan, vin santon, portviinin tai madeiran kera. Toppaa keksiä viiniin silläkin uhalla, että lasissasi on sen jälkeen muutama murunen. Ja voi näitä nautiskella ihan teekupposen ja kahvimukillisen kerallakin.

ARKKITEHDIN INKIVÄÄRI-APRIKOOSI CANTUCCINIT
n. 25 kpl

3,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1,5 dl sokeria
100 g kokonaisia ukorittuja manteleita (tai vaikka pistaaseja tai sekoitus molempia)
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
appelsiinin tai sitruunan kuori raastettuna
2 munaa
100 g kuivattuja aprikooseja

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Sekoita kuivat aineet isossa kulhossa. Saksi aprikoosit pieniksi paloiksi. Lisää sitten taikinaan kokonaiset mantelit, sitruskuoriraaste, inkivääriraaste, aprikoosin palaset ja lopuksi munat. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta vältä turhaa "vatkaamista", ettei taikina sitkisty.

Taikina on aika löysää, mutta niin sen kuuluukin olla. Muotoile taikinasta leivinpaperoidulle pellille puolipyöreät tangot. Pötköt leviävät reilusti, joten jätä niille reippaasti tilaa.

Paista cantuccini-pötköjä uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia. Ota uunista ja anna leipomusten jäähtyä sen verran, että voit leikata pötköistä noin 1 cm:n paksuisia viipaleita. Manteleiden pitäisi "naksahtaa", kun leikkaat.

Käännä keksien leikkauspinnat ylöspäin ja lykkää pelti uuniin vielä toviksi, jotta keksit rapeutuvat. Noin 5-10 minuuttia riittää mainiosti.

Keksit säilyvät kuivassa pitkään, jopa viikkoja. Tai meillä eivät säily, koska ne joku aina napsii.


Note to self: Tee tuplataikina, koska säilyvät hyvin. Taikinaa voi hyvin kuulemma maustaa myös erilaisilla likööreillä ja vaikka sitruunamehulla. Kardemumma sopi myös oivallisesti jouluisten cantuccinien makumaailmaan.